open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Zašto nije "proradila" Komisija za vrijednosne papire, ko opstruira imenovanje članova
Komisija za vrijednosne papire u Federaciji BiH koja je značajna za sveukupno funkcionisanje finansijskog sektora, privredu u FBiH, ne funkcionira više od godinu.
18.01.2021. u 17:06
get url
text

Imenovanje članova Komisije zapelo je u Domu naroda Parlamenta FBiH jer nema Srbina u komisiji, a na čemu insistiraju pojedini delegati.

Ulaganje vitalnog nacionalnog interesa 

- Ja zaista želim vjerovati da oglas koji je bio i koji je prošao svu potrebnu proceduru kod predsjednika FBiH i dva potpredsjednika, da smo dobili kvalitetne, stručne, kompetentne ljude. Prijedlog je prošao u Zastupničkom domu FBiH, a onda se došlo do Doma naroda gdje su se javili pojedini, najavili ulaganje vitalnog nacionalnog interesa zbog toga što u samom članstvu te komisije od pet članova nema nijednog Srbina. Koliko ja znam, imaju po dva Bošnjaka i Hrvata i jedan iz reda ostalih - pojašnjava nam Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, i dodaje:

- Dobro bi bilo da ima i kandidat iz srpskog naroda, a što nije samo poštovanje ravnopravnosti naroda nego i duh u kojem živi naša zemlja i društvo, a to je da imamo predstavnika svih naroda. Prema informacijama koje ja imam, nažalost nema predstavnika srpskog naroda, navodno, jer u ovoj konkursnoj proceduri je bio jedan kandidat iz reda srpskog naroda koji nije ispunjavao uvjete konkursa, tako da u konačnici predsjednik i potpredsjednici FBiH koji su nam dali listu na potvrđivanje, nisu ni birali tog jednog Srbina koji nije ispunjavao zakonske uvjete.

Duvnjak je još jednom potvrdio da bi bilo dobro da u Komisiji sjedi i Srbin, ali da iznad svega mora postojati kompetentnost.

- Ako nije bilo nijednog kandidata iz reda srpskog naroda koji je zadovoljavao sve uvjete koji su vrlo strogi, onda ne možemo stvari siliti, praviti opstrukcije da cijela privreda trpi i da investitori trpe, finasijski sektor, jer neko smatra da tu nije osigurana ravnopravnost. Svugdje u svijetu ravnopravnost se imperativno mora osiguravati, ali u situacijama gdje imate kandidate koji zadovoljavaju stručne i ostale reference i uvjete. Ne može trpiti sistem ako se nije javio neki Bošnjak, Srbin ili Hrvat - govori Duvnjak.

VEZANI TEKST - Zbog nefunkcionisanja Komisije za vrijednosne papire FBiH 200 predmeta na čekanju i milioni KM

Komisija za sigurnosne papire u FBiH ne funkcionira od 30.10.2019. godine jer ima samo dva člana od ukupno pet. Naime, tri su člana otišla u penziju ili im je istekao mandat, a imenovanja nedostajućih članova je zapelo u Domu naroda FBiH.

Dužni smo otkloniti barijeru prema građanima 

- Ta komisija je vrlo bitna institucija u Federaciji BiH, koja reguliše tržište vrijednosnih papira. Značajna je za sveukupno funkcionisanje tog finansijskog sektora i ako hoćete privrede u širem smislu u FBiH. Mislim da smo dužni prema građanima, privrednicima, onima koji stvaraju novu vrijednost iza kojih stoje značajne investicije, da otklonimo taj pritisak, barijeru. Jer ovo je pritisak koji onemogućava značajnije investiranje, odnosno, koji onemogućava normalno funkcionisanje tržišta vrijednosnih papira u FBiH - naglasio je Duvnjak.

Naime, više od 200 predmeta stoji kod Komisije za vrijednosne papire. Primjera radi, investitor može kupiti većinski paket nekog preduzeća, ali bez saglasnosti Komisije to ne možete realizovati. Ne možete postaviti svoju upravu, nadzorni odbor, ne može preuzeti preduzeće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.