Prva reakcija je kako je moguće da banka iza koje stoji država ima tako malu ostvarenu dobit. Međutim, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muharem Karamujić, član Katedre za finansije, za Faktor objašnjava da to uopće nije bitno mjerilo.

- Kada su u pitanju državne banke, njihova efikasnost se ne mjeri sa dobiti, već sa brojem klijenata, ugovorenih kredita. One u pravilu imaju najmanje kamate i najmanje troškove. Takav je slučaj upravo s Union bankom koja dobro radi svoj posao - kazao je prof. dr. Karamujić i naglasio:

- Državna banka nije tu da zaradi, već da podrži ekonomski ambijent na teritoriji na kojoj djeluje, u ovom slučaju na području FBiH. Da finansijski podrži mlade koji rješavaju svoje stambeno pitanje, kreditira privredni sektor...

VEZANI TEKST - Mladima za rješavanje stambenog pitanja iz Budžeta FBiH 15 miliona KM

Kako ističe naš sagovornik, sasvim druga priča je s komercijalnim bankama.

- Javnost treba znati da u BiH imamo najskuplji platni promet u Evropi čime se osiromašuje stanovništvo. Banke rade šta hoće. Nema logike da ovdje bude skuplje nego u, recimo, Austriji ili Švicarskoj, neuporedivo ekonomski jačim državama od BiH.

Većina prihoda komercijalnih banaka dolazi od naplate troškova platnog prometa, a to je, ponavljam, na direktnu štetu stanovnika BiH - tvrdi Karamujić.