open-navfaktor-logo
search
Neispunjeno obećanje
Zašto nije održan sastanak predstavnika Vlade FBiH i KS o subvencioniranju cijena gasa?
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić 22. augusta trebao je u Sarajevu održati sastanak s predstavnicima vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo s ciljem donošenja rješenja na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu, ali sastanak iz nepoznatih razloga nije održan.
24.08.2022. u 08:02
get url
text

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kazao je za Faktor, da očekuje da će se najavljeni sastanak što prije održati.

- Očekujemo da se sastanak što prije organizuje, kako bi donijeli odluku na vrijeme o subvencioniranju gasa građanima. Vlada KS spremna je prihvatiti sve što predloži Vlada Federacije BiH u vezi sa subvencioniranjem gasa – rekao je Hadžiahmetović.

Na sastanku se planira osim subvencioniranja cijene potrošačima gasa i nabavka alternativnih goriva, a to će se obaviti u režiji Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, dobavljača gasa Energoinvesta, distributera Sarajevogasa i Toplana Sarajevo.

U svim spomenutim javnim preduzećima prave se kalkulacije na koji način se može sniziti cijena gasa za kategoriju domaćinstava i kako umanjiti cijenu centralnog grijanja jer osnovni energent koji koriste Toplane je gas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.