open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Zašto nezaposlenih nema u mjerama pomoći Vlade FBiH?
Redakciji Faktora u više navrata su se obraćali nezaposleni sa pitanjem zašto ih je Vlada Federacije BiH i ovaj put izostavila iz pomoći stanovništvu. Smatraju kako to nije pravedno i da su oni među najugroženijim kategorijama.
07.08.2022. u 07:48
get url
text
get url
text

"Mi kao da ne postojimo" 

- Ja sam 17 godina na evidenciji za nezaposlene. Sve te godine tražim posao, a zavod mi nikada nije posredovao u zapošljavanju. Pa zar nije tuga da sa fakultetom nemam ni pripavnički staž!? Niko neće da mi pruži priliku za pripravnički. Ponovo nas je Vlada Federacije preskočila u pomoći najugroženijima. Mi kao da ne postojimo.

Nama ne treba ni 100 KM, ni 50 KM ni 30 KM. Pa šta radi Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, da li oni znaju da postoje nezaposleni!? Opet će pomoć dobiti oni koji već nešto imaju - kazala nam je ogorčeno 48-godišnja Sarajka koja živi sa roditeljima koji su penzioneri.

Federalnu ministricu finansija i dopremijerku Jelku Milićević smo pitali zašto nijednom vrstom pomoći Vlade FBiH do sada nisu obuhvaćeni nezaposleni. Odnosno, zbog čega pomoć od po 100 KM ili pakete sa hranom nisu dobili barem oni koji su više od 10 godina na biroima za zapošljavanje.

- Trebate se obratiti Vladi Federacije jer je to nadležnost Vlade, a ne Federalnog ministarstva finansija - odgovoreno nam je iz ovog ministarstva. 

Drljača se oglušio na pitanja o nezaposlenima 

Potom smo slično pitanje postavili federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači i ponovili ga nekoliko puta, međutim Drljača se oglušio o njih.

Nikada nam nije odgovorio zašto nijednom vrstom pomoći do sada nisu obuhvaćeni nezaposleni u Federaciji BiH, barem oni koji su duže od 10 godina na birou. Zašto oni nikada od Ministarstva, Vlade FBiH nisu dobili ni po 50 KM.

Razgovarali smo i sa zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Huseinom Rošićem (SDA).

- Uredbu o pomoći stanovništvu Vlade Federacije BiH nisam dobio. Moje mišljenje je da u ovoj situaciji nije trebalo zaobići nikoga, pogotovo ljude koji su na zavodima za zapošljavanje. Tu se morao pronaći način da se pomogne i tim ljudima. Ako već nije, onda treba to učiniti - mišljenja je Rošić.

Zatražili smo i komentar delegata Senada Ahmetovića (SBB) u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

- Vlada FBiH je najnovijom Uredbom morala pomoći i nezaposlenima, a nije.  Nadam se da će tu nepravdu i diskriminaciju uskoro novom Uredbom ispraviti. Treba i mora se pomoći ljudima koji su nezaposleni gdje automatski skoro većina spadaju u kategoriju ugroženih. Znamo da bi oni bili najsretniji da imaju sistemsko rješenje, a to je da se zaposle - kazuje Ahmetović. 

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, kaže kako je Vlada FBiH trebala pomoći i nezaposlenima.

"Nikada se nisu sjetili tih ljudi"

- Ja samo znam da 70 posto penzionera su hranioci porodica, to znači da im djeca ne rade. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike treba da predloži da se pomogne nezaposlenima, zbog toga i postoji. Nikada se nisu sjetili tih ljudi, a uvijek su svima puna usta nezaposlenih. U praksi tih ljudi nema nigdje - govori Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.