open-navfaktor-logo
search
Neopravdane kazne
Zašto ne rade parkomati u Sarajevu?
Parkomati na parkinzima u Sarajevu uglavnom su u kvaru, a da bi vozači platili parkiranje, moraju prošetati i po kilometar da pronađu parkomat koji radi i da plate parkiranje. Dok tragaju na koji način će platiti parkiranje, može se desiti da plate kaznu. 
12.08.2022. u 15:04
get url
text

Glasnogovornik Rada Mirza Ramić rješenje vidi u tome da vozači, ukoliko se susretnu sa nefunkcionalnim parkomatom, parking plate na sljedećem parkomatu koji je u funkciji.

Da bi izvršili uplatu parkinga onako kako to zamišljaju iz Ministarstva i KJKP Rada, vozači su na pojedinim parking zonama prinuđeni hodati i do kilometar do parkomata koji se nalaze u drugoj parking zoni.

- Parkomati na kojima je bilo moguće plaćanje trenutno su van funkcije jer još nisu popravljeni, a to je u nadležnosti Ministarstva saobraćaja KS i mi ne znamo gdje parkomati rade, a gdje ne rade. Na mjestima gdje su instalirani parkomati, a nisu u funkciji i nema radnika koji bi naplaćivao parkiranje, parkiranje se može platiti SMS porukom – pojašnjava Ramić i dodaje:

- Zaduženi radnici koji provjeravaju da li je parkiranje plaćeno SMS porukom imaju te podatke, kao i korisniku parkinga koji dobije potvrdu, isto SMS porukom, da je parkiranje plaćeno. Desetak minuta prije isteka vremena do kada je plaćeno parkiranje, stigne novi SMS koji obavještava vozača da istječe vrijeme plaćeno za parking. U roku od 15 minuta korisnik je dužan da plati za nastavak parkiranja ili da napusti parking. Ukoliko se ne plati parkiranje, dolazi ekipa koja stavlja blokade na točkove automobila i da bi se auto oslobodilo, plaća se 30 maraka!

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo danas nam nisu odgovorili kada će biti parkomati u funkciji. Ranije su se pravdali da je poništavan tender koji su raspisivali za održavanje ovih aparata.

Parkomati se nalaze u centru i staroj jezgri Sarajeva na lokacijama: Hotel Europa, most Skenderija, Vijećnica, u ulici Branilaca Sarajeva, ulici Mis Irbina, ulici Musala, ulici Isa-Bega Isakovića, ulici Obala Kulina bana te u ulici Reisa Dž. Čauševića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.