open-navfaktor-logo
search
Rješenje ni na vidiku
Zašto Lukavčani od 2017. godine u svojim slavinama nemaju vodu za piće?
Lukavac već godinama ima problem s nedostatkom pitke vode. Problem traje još od 2017. godine i njegovo se rješavanje ne nazire, potvrdili su nam Lukavčani s kojima smo razgovarali.
11.10.2020. u 08:36
get url
text

Zanimljiv je put industrijske vode koju Lukavčani na kraju dobiju u slavinama u svojim domovima. Javno preduzeće Spreča prodaje vodu GIKIL-u, oni Javnom preduzeću Rad i posljednji u lancu su građani. Stanovnici, pak, dobiju skoro pa uvijek industrijsku vodu, iako im se na računima naplaćuje ona koja je za piće.

A nje nema, i pitanje je kada će je biti. Za rješenje nedostatka pitke vode potrebni su veliki zahvati i sredstva koja JP Rad, prema izjavama Lukavčana, nema. Izlaz je u uzimanju kredita, koji, ponovo navodno, JP Rad ne može dobiti jer nije stabilno preduzeće.

- Voda je je neispravna za piće zbog prisustva mangana u njoj. Istina, zna se desiti da jedan mjesec nalaz pokaže da je voda za piće, pa onda tri da nije… Da, mi kupujemo vodu od GIKIL-a i ne možemo utjecati na njen kvalitet – kazao nam je Anel Osmanović, rukovodilac Službe za odnose s javnošću JP Rad.

Od Osmanovića smo htjeli saznati da li je tačno da JP Rad zbog nepovoljne finansijske situacije ne može aplicirati za kredit te zašto se, prema tvrdnjama Lukavčana, na računima naplaćuje pitka voda koje nemaju. Osmanović nam je kratko kazao da nije ovlašten da daje izjave o tome.  

Koliko traje ovaj problem, toliko se u tamošnjem općinskom vijeću kao pokušava nešto uraditi, a navodno uvijek nedostaje potrebna većina. I pored kontakta s nekoliko uposlenika Općine Lukavac, niko nije želio razgovarati o ovoj temi obrazlažući da je neko drugi zadužen za to. Do tada Lukavčani će se morati snalaziti na "sto načina" za pitku vodu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.