Odlika hrabrih

Zašto Khabib Nurmagomedov ima deformitet desnog uha?

Objavljeno: 11.10.2018. u 22:04

Mnogobrojni borci se sa tim poremećajem susreću zbog trauma koje uho doživljava tokom borbi, a javlja se kao posljedica primanja brojnih udaraca

Poremećaj s kojim se borbi susreću zbo traume koju uho doživljava

Khabib Nurmagomedov je prije nekoliko dana u borbi za titulu UFC-ovog prvaka u lakoj kategoriji savladao Irca Conora McGregora.

Ruski borac koji je rođen u Dagestanu gušenjem u četvrtoj rundi skrenuo je na sebe veliku pažnju svjetske javnosti, ali tome je doprinio i incident odmah nakon meča, kada je Khabib iskočio iz oktagona i obračunao se s jednim od članova Conorovog tima.

Oni koji ranije i nisu toliko pažnje posvećivali ovom UFC borcu, koji u dosadašnjih 27 borbi u karijeri ne zna za poraz, počeli su se zanimati i za najsitnije detalje iz života Nurmagomedova.

Tako je većina odmah primjestia da se Khabibovo desno uho bitno razliku od lijevog razlikuje, i to po neobičnoj strukturi hrskavice. Naime, radi se o takozvanom "hrvačkom uhu", koje nije rijetka pojava kod osoba koji se bave tim sportom.

Mnogobrojni borci se sa tim poremećajem susreću zbog trauma koje uho doživljava tokom borbi, a javlja se kao posljedica primanja brojnih udaraca.

Tako je Khabibovo desno uho puno krvnih sudova umjesto hrskavice, a ozbiljnije povrede krvnih sudova u konačnici bi mogle izazvati infekciju i odumiranje tkiva, u najgorem slučaju bi to moglo rezultirati gubitkom sluha.

Pravilo među brocima kaže kako je "hrvačko uho" simbol hrabrih boraca. Khabib je u mladosti trenirao upravo hrvanje.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije