open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
Zašto je SNSD podržao Nikšića: Šef SDP-a želi utjecati na izbor direktora OSA-e, Zakon mu ne dozvoljava
Za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića je reizbor Osmana Mehmedagića na mjesto direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH "putpuno neprihvatljiv". Komisija za nadzor nad radom OSA-e, kojom on predsjedava, će, kako je kazao, donijeti odluke koje se odnose na izbor direktora te Agencije.
24.01.2020. u 12:48
get url
text

- U našoj je nadležnosti davanje preporuka i kada je u pitanju direktor – poručio je Nikšić, podsjetivši na, kako je kazao, "sve one afere koje su bile".

Mediji pod kontrolom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su bili mnogo konkretniji kada su u pitanju "sve one afere koje su bile". To su, prenio je jučer RTRS, prisluškivanje zvaničnika RS-a i Srbije, sukobi sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA) Hrvatske i "još nekoliko obavještajnih i kontraobavještajnih afera".

VEZANI TEKST - Prvi korak ka imenovanju direktora: Nikšić na čelu Komisije za nadzor nad OSA-om

Koliko su te "afere" zaista bile afere, svjedoči i izjava bivšeg SDP-ovog državnog zastupnika i člana Komisije za nadzor nad radom OSA-e Mirsada Mešića, koji je kazao da SNSD i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH zapravo žele zagospodariti OSA-om i da je upravo ta težnja uzrok pritisaka, odnosno kreiranja "afera".

- To je jedna od agencija koja je radila svoj posao korektno i bez nekih velikih problema. Evo, sad je treba srušiti i upravo to rade SNSD i HDZ. Neće, naravno, oni uspjeti u tome – izjavio je Mešić za Faktor u julu 2017. godine.

Njegov stranački šef Nermin Nikšić je, očigledno, danas više na liniji SNSD-a. Njegovo imenovanje na poziciju predsjedavajućeg Komisije su u četvrtak podržali upravo kadrovi SNSD-a i njihovih satelita, što je potvrdio i njegov jedini oponent Mirko Šarović.

- Čestitao sam Nikšiću. On je dobio taj mandat zahvaljujući glasovima trojice članova iz RS-a. Zašto je za njih to bolje rješenje, treba pitati njih – kazao je Šarović na današnjoj konferenciji za medije.

Zašto je Nikšić sinhronizirao stavove sa zvaničnicima SNSD-a, kojima ne odgovara Mehmedagić na čelu agencije koja predstavlja jednu od najbitnijih karika u sigurnosnom lancu, nije pojasnio, ali je najavio da je potrebno "konačno raščistiti da da li direktor OSA-e ima diplomu ili je nema, te da li je ta diploma validna ili nije". Upitnost Mehmedagićeve diplome su, podsjetit ćemo, nametnule institucije koje kontrolira predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, poput Ministarstva obrazovanja RS-a i Inspektorata RS-a.

Ukoliko neko bude "konačno raščišćavao" validnost Mehmedagićeve diplome, to svakako neće biti Dodikove entitetske institucije, Nermin Nikšić ili njemu bliski biznismeni sa američke crne liste, već nadležni sudovi. Ne samo da Nikšić neće "raščišćavati" validnost Mehmedagićeve diplome, već se, suprotno svojim najavama i željama, neće mnogo ni pitati o njegovom reizboru.

Zakon o OSA-i, naime, kaže da generalnog direktora i njegovog zamjenika imenuje i razrješava Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Komisije za nadzor nad radom OSA-e. Imenovanje generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora se vrši, navodi se u članu 25., na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona.

Sve nadležne institucije su već 2015. godine ocijenile da Mehmedagićeve kompetencije odgovaraju potrebnim uvjetima za imenovanje na poziciju direktora OSA-e. Član 26. istog zakonskog rješenje dalje kaže da se generalni direktor imenuje na mandat od četiri godine, koji se može obnoviti jedanput. S obzirom da je Mehmedagić već jednom dobio saglasnost Predsjedništva BiH i Komisije za nadzor nad radom OSA-e, koja u svakom slučaju nije obavezujućeg karaktera, pitanje njegovog reizbora je isključivo u rukama Vijeća ministara BiH, odnosno Izvršnog obavještajnog odbora kojeg čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegovi zamjenici.

Da se ne radi samo o interpretaciji Zakona, potvrđuje dosadašnja praksa, u kojoj se Vijeće ministara BiH nije konsultiralo sa Predsjedništvom BiH i Komisijom pri reizboru Almira Džuve na poziciju direktora OSA-e, ili Riste Zarića pri reizboru na zamjeničku poziciju.

Imenovanje direktora OSA-e i direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) će se, sudeći prema stavu predstavnika probosanskih stranaka u Vijeću ministara BiH, rješavati u paketu, te bilo kakve opstrukcije uvjetovane nezadovoljstvom personalnim rješenjima neće biti moguće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.