open-navfaktor-logo
search
Opasni planovi
Zašto je pobjeda desničara Orbana u Mađarskoj veći problem za BiH od ishoda izbora u Srbiji?
Za budućnost države Bosne i Hercegovine i njenu opstojnost bitnije posljedice nakon izbornog vikenda u Mađarskoj i Srbiji znači ono što se desilo u Budimpešti. 
04.04.2022. u 19:49
get url
text

VEZANI TEKST - Orban: Naša pobjeda se vidi i s Mjeseca, a i iz Brisela, pobijedili smo Soroša, Zelenskog, medije...

U Beogradu nakon izbora nema nikakvih promjena, Aleksandar Vučić ostaje predsjednik, njegova Srpska napredna stranka dobila je najviše glasova na parlamentarnom nivou, sada slijede postizborne križaljke. I da je recimo umjesto Vučića predsjednik postao drugoplasirani u utrci, penzionisani general Zdravko Ponoš, poštovalac "vojničkog umijeća" ratnog zločinca Ratka Mladića, odnos prema BiH ostao bi isti.

Teško je naći u srbijanskom političkom dvorištu stranku koja će napraviti odmak od agende prema BiH koja traje decenijama, a koja bi se kad-tad trebala i zvanično naći u projektu "srpski svet", drugo ime za "veliku Srbiju". Beograd, ne računajući dio nevladinog sektora koji godinama hrabro govori o ratnim zločinima koji su počinjeni u ime Srbije, agresiji na susjednu državu, pogubnoj politici Milorada Dodika, bh. entitet Republika Srpska vidi, kada padnu sve maske, kao zamjena za odavno izgubljeno Kosovo.

VEZANI TEKST - Bećirović: Ruski agenti šetaju po BiH kao Donbasom, Putinova glavna meta je Brčko, Dodik čeka mig iz Moskve

E za realizaciju te opasne zamisli Vučiću treba pomoć stranog faktora. Rusija je uvijek raspoložena za dovođenje u pitanje opstojnosti BiH, ali je Moskva ipak daleko, Beogradu treba podrška Evrope.

Tu na scenu stupa pobjednik izbora u Mađarskoj, sadašnji, ali i budući premijer, desničar Viktor Orban čija je stranka Fidesz odnijela ubjedljivu pobjedu.

I dok je Evropska unija svih ovih mjeseci koliko traje Dodikov udar na ustavno-pravni poredak BiH "zabrinuta", Orban je u više navrata jasno i glasno podržavao postupke Dodika, izjavivši krajem decembra da bi za Evropu bio sigurnosni problem da integriše državu sa dva miliona muslimana".

VEZANI TEKST - Politico: EU je još samo "zabrinuta" Dodikovom najavom secesije, leđa mu čuva Orban i blokira Nijemce

- Definitivno treba da spriječimo ove sankcije Dodiku. Pogrešan stav, pogrešan ton i na obzoru se loše piše. Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU i mora im se pružiti pomoć - poručio je Orban krajem prošle godine. 

Dodik, kako bi se "odužio Orbanu", samozvanom braniocu "kršćanske Evrope", tamo još u septembru 2021. kazao je na skupu političara desne orijentacije "da sebična evropska politika prazni" Balkan koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja sa različitim kulturama.

- Pitam vas da li će za nekoliko decenija Evropljani živjeti u Evropi - rekao je Dodik ono što je milo Orbanu.

VEZANI TEKST - Švicarski mediji: Kakva je veza između Dodika, Orbana, Vučića, Varhelyija, Gruevskog, Janše...

Sada Dodik može biti miran, štaviše, uhvatiti zalet za nove udare po državi BiH. 

I za Dodika i za Orbana problem su muslimani, šta s njima? Pobjeda desničara u Mađarskoj može biti, nažalost, podstrek ovoj političkoj opciji i na predstojećim izborima u Sloveniji i Francuskoj.

Ukoliko desnica osvoji i ove dvije države, predrasude, netrpeljivost prema nekršćanskom dijelu Evrope bit će još izraženija i opasnija. U konkretnom slučaju BiH, Bošnjake bi čekala još teža borba za političko preživljavanje, ali i opstanak kao naroda.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.