Državno izborno povjereno Republike Hrvatske objavilo je listu kandidata za predsjedničke izbore prema kojoj u borbu za petogodišnji mandat na čelu te zemlje kreće 11 kandidata, javlja Anadolija.

Tako će se na listi na predsjedničkim izborima 22. decembra pojavit će se imena Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Miroslava Škore, Mislava Kolakušića, Darija Juričana, Dejana Kovača, Katarine Peović, Dalije Orešković, Ivana Pernara, Ante Đapića i Nedjeljka Babića. 

DIP je odbio jednu kandidaturu, nezavisnog kandidata Slobodana Midžića, koji je predao samo vlastiti potpis, saopćio je predsjednik DIP-a Đuro Sessa. Izborna kampanja za 11 kandidata ovim je službeno počela i trajat će 16 dana, odnosno do ponoći 20. decembra, kada nastupa izborna šutnja.

Prihvaćeno je da GONG bude službeni posmatrač na predsjedničkim izborima. Prema brojnosti kandidatura, ovogodišnji predsjednički izbori bit će u 'zlatnoj sredini', najviše ih je, 13, bilo 2004., najmanje, samo četiri, prije pet godina, prenose hrvatski mediji.