open-navfaktor-logo
search
Svjetska sila
Zašto je Francuska na distanci: Hoće li se nad BiH nadviti duh Mitterranda, misli li Pariz kao Budimpešta?
Prvog januara Francuska od Slovenije preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom. 
27.12.2021. u 21:57
get url
text

VEZANI TEKST - U Francuskoj zatvorena 21 džamija, razmatra se zatvaranje još šest

Iako se radi o prije svega formalno-tehničkom prestrojavanju u Briselu, nije beznačajna činjenica da će EU-om "gazdovati" uz Njemačku najjača država evropske porodice. Šta Bosna i Hercegovina može očekivati od Pariza u narednih šest mjeseci?

U posljednjih pet mjeseci, koliko traje kriza u BiH izazvana pokušajem razbijanja države u režiji entiteta Republika Srpska, Francuska se za razliku od drugih velikih sila na određen način drži po strani. Istina, Francuska je članica Kvinte i Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji, ako ništa drugo, onda deklarativno stoje iza suverene i cjelovite BiH.

Međutim, u ovih pet mjeseci rijetko su se oglašavali iz Ambasade Francuske u Sarajevu, Pariz za razliku od Ujedinjenog Kraljevstva nije imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, nije bilo dolazaka francuskih visokih diplomata kao što su to činili i čine Amerikanci, Nijemci, Britanci...

U Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva razmatrana je situacija u BiH, poslane su poruke da se mora zaustaviti secesionistička politika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, dok u Francuskoj BiH nije bila tema. Prije mjesec francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je Hrvatsku i tom prilikom je u Zagrebu govorio i BiH.

VEZANI TEKST - Macron u Zagrebu i o BiH: Neophodna reforma Izbornog zakona, zajednički ćemo djelovati s Hrvatskom

- Razgovarali smo i o međunarodnoj situaciji, o problemima između Bugarske i Sjeverne Makedonije i reformi koja je neophodna na Izborni zakon u Bosni i Hercegovini i tu trebamo zajednički djelovati. To ćemo i učiniti u idućih nekoliko mjeseci - kazao je Macron.

Oštro je reagovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Predsjednik Emmanuel Macron, naravno odličan posao - dobar novac, dao je podršku premijeru Andreju Plenkoviću za njegove stavove i dao mu za pravo da se miješa u unutrašnje poslove BiH oko izmjena Izbornog zakona. Rekao je naravno ide to uz ove avione! Pa da kažem našim kolegama iz Sjeverne Makedonije, nemojte me pogrešno shvatiti, ali razmislite o kupovini francuskih aviona. Možda vas to pokrene naprijed. To je realnost - rekao je Komšić Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici.

VEZANI TEKST - Komšić: Podrška Macrona izmjenama Izbornog zakona ide uz hrvatsku kupovinu francuskih aviona

Komšić je u obraćanju francuskom ambasadoru u Crnoj Gori kazao kako "imate kolege svoje, francuske ambasadore..., ja Vas molim, zamolite ih, da ne govore u prisustvu Bosanaca i Hercegovaca kako su svi u BiH počinili genocid".

Iz Komšićevog nastupa može se zaključiti kako je francuska ambasadorica u BiH Christine Toudic u prisustvu više ljudi kazala da su "svi u BiH počinili genocid". Komšić, kako je i sam kazao, nije htio iznositi detalje. 

Nekako u isto vrijeme u Francuskoj je zatvorena još 21 džamija koja je "pokazivala ekstremističke znakove". Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine odobrilo je kontroverzni zakon o "anti-separatizmu" koji je kritikovan zbog marginalizovanja muslimana.

VEZANI TEKST - "Šta sa dva miliona bh. muslimana": Problem je što većina u Evropi šuti na desničarske retrogradne ideje

Vlada tvrdi da zakon ima za cilj jačanje francuskog sekularnog sistema, ali kritičari smatraju da ograničava vjerske slobode i marginalizuje muslimane. U Francuskoj ima 3,35 miliona muslimana i predstavljaju jednu od najvećih muslimanskih zajednica u Evropi.

Odluci o zatvaranju "opasnih" džamija obradovali su se možda najviše u Mađarskoj, čiji je premijer Viktor Orban zaokupljen "brigom" zvanom - izazov sa Bosnom i Hercegovinom je kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana?!

Nije to ništa iznenađujuće jer je Orban, osim što je posljednjih mjeseci poznat kao zaštitnik lika i nedjela Dodika, samozvani branilac "kršćanske Evrope".

VEZANI TEKST - "Došao pomoći osvajačima": Hrvatski pravnik podsjetio na sramnu ulogu Mitterranda u Sarajevu 1992.

- Izreka kaže da se u rovovima rijetko vode teološke rasprave – jer svi smo napadani. Zato je potrebna molitva za potpuno jedinstvo kršćana, uključujući i pravoslavce jer bez saradnje ne možemo zadržati kršćanstvo u Evropi - rekao je svojevremeno Orban.

Ukoliko Pariz bude dijelio stavove Budimpešte tipa "šta ćemo s dva miliona muslimana", onda će se nad BiH nadviti duh nekadašnjeg francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda koji je u junu 1992. godine stigao u Sarajevo s (ne)jasnim motivima, poslavši sramnu i lažnu poruku da se u BiH ne događa etničko čišćenje, pokolj, masakri...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.