open-navfaktor-logo
search
Namjere
Zašto je Dodik odlučio baš sada prekinuti odnose sa američkom i britanskom ambasadom?
U prvim reakcijama na odluku Vlade Republike Srpske da na poziv Milorada Dodika prekine saradnju sa američkom i britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini zbog britanske najave slanja municije sa osiromašenim uranijem Ukrajini te onoga što nazivaju njihovim antidejtonskim djelovanjem, stručnjaci vide još jednu predstavu za javnost motivisanu odnosom s Rusijom, ali koja Dodiku služi za bolje pozicioniranje i moguće skoro eskaliranje situacije u BiH.
24.03.2023. u 19:54
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada RS-a prekida saradnju s američkom i britanskom ambasadom u BiH

Govoreći novinarima u četvrtak, u vrijeme dok je Vlada Republike Srpske donosila odluku da prekine zvanične kontakte s dvjema značajnim ambasadama u BiH, predsjednik entiteta Milorad Dodik je, po prvi put od početka rata u Ukrajini, rekao kako je donio odluku povezanu s događajima u ovoj zemlji. On je kazao da će prekinuti odnose sa američkom i britanskom abasadom jer je Velika Britanija najavila slanje oružja sa osiromašenim uranijem ukrajinskoj vojsci.

- To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da koriste osiromašeni uranijum - rekao je Dodik.

Velika Britanija je ranije potvrdila dostavu municije ukrajinskoj vojsci koja sadrži osiromašeni uranij, na što je Moskva reagovala saopćenjima u kojima upozorava na "ozbiljnu eskalaciju zbog nuklearne komponente". London je odbacio optužbe da se ta municija može smatrati nuklearnom.

Ivana Stradner, stručnjakinja za Balkan, autorica pri Financial Timesu, Kyiv Postu, te članica Barish Centra za medijski integritet američke Fondacije za odbranu demokratije, kazala je za Detektor da je značajno što je poruka o prekidu odnosa došla baš u vrijeme kada je Rusija optužila Veliku Britaniju za slanje municije.

- Ovo je tipična informaciona operacija iz Moskve koju (Vladimir) Putin koristi svake godine u martu, na godišnjicu NATO bombardovanja, da pokaže kako je NATO krivac za porast kancera u Srbiji. Ove godine ta strategija je stavljena u veći okvir sa Velikom Britanijom i ne targetira samo Balkan već je internacionalna informaciona operacija koja je povezana sa dezinformacijama za biološko oružje - zaključila je Stradner.

Dodik je od početka invazije na Ukrajinu pa sve donedavno insistirao da Republika Srpska ima neutralan stav prema konfliktu, te da i cijela BiH treba imati takav odnos.

- Prava politika danas jeste ostati neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu - kazao je Dodik u intervjuu za beogradsku Politiku objavljenom 25. januara 2023. godine.

Posljednja odluka ide u smjeru udaljavanja od Zapada u tom kontekstu, smatra Veldin Kadić sa Sigurnosnih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Ambasada SAD o odluci RS-a da prekine saradnju: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka putu izolacije

- Dodik je percipiran kao jedan od važnijih političkih saveznika Kremlja u ovom dijelu svijeta, koji ima značajnu političku moć, i s "vremena na vrijeme" potrebno je potvrditi takvu percepciju. On je ranije oprezno balansirao u tome kako ne bi u potpunosti ugrozio svoju političku poziciju, ali s obzirom da se politička situacija u cijeloj BiH usložnila, novi "radikalniji koraci" čine se neophodnim u svjetlu jačanja vlastite političke pozicije. Ne bih rekao da ova odluka značajanije mijenja njegov uglavnom neutralni odnos prema ratu u Ukrajini, nego više pravi distancu od zapadne međunarodne zajednice - kazao je Kadić.

Stradner se ne čudi Dodikovoj odluci, koju vidi kao predstavu za domaću javnost, ali naglašava da situacija u BiH može da eskalira i da je to ono što Moskva želi.

"On je već pretio secesijom, a nedavno i zakonom o stranim agentima. Taj skript je poznat jer je to strategija koju Moskva koristi u Gruziji, Moldaviji, pa i u BiH", rekla je Stradner.

Dvije separatističke regije u Gruziji – Abhazija i Južna Osetija – priznate su kao nezavisne zemlje od Kremlja. Transnistrija je separatistička regija u Moldaviji čije je aspiracije o nezavisnosti Rusija podržala ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza. Prema pisanju Deutsche Wellea, Moskva ucjenjuje Moldaviju prekidom dotoka prirodnog gasa te podržava opozicijske snage koje se suprotstavljaju proevropskoj moldavskoj vladi.

Stradner vjeruje da će Putin, što bude više gubio u Ukrajini, sve više koristiti "hibridne taktike da se pravi haos na Balkanu", kako bi se odvukla pažnja od invazije.

- Iako je Dodik bio relativno miran u poslednje vreme, ja verujem da će BiH opet eskalirati. Putin nema kapaciteta da vojno pomogne Dodiku, ali to nije ni potrebno jer uz paramilitarne strukture, nije teško napraviti haos. Putin igra na duge staze, i Crna Gora, Kosovo i BiH su veoma osetljivi, i kroz proxy igrače Moskva će i dalje nastaviti da eskalira kako bi Zapad trošio svoju energiju i resurse na smirivanje situacije - kazala je Stadner.

Ni Kadić ne misli da treba biti iznenađen Dodikovim novim koracima jer je sam već dugo na američkoj i britanskoj crnoj listi i u posljednjih nekoliko godina otvoreno ismijava i vrijeđa američke i britanske diplomate, tako da su animoziteti postojali.

- Teško se oteti dojmu da ovim potezom predsjednik Republike Srpske nastoji da ojača svoju poziciju u unutrašnjem političkom kontekstu uoči duboko spornih pitanja koja čekaju BiH, kao što je zakon o državnoj imovini, gdje se već spominje mogućnost intervencije visokog predstavnika - smatra Kadić.

On smatra da Dodik procjenjuje kako mu je jačanje strateškog partnerstva s Rusijom važno za njegovu političku poziciju, na što zapadni saveznici u BiH ne bi smjeli blagonaklono gledati.

- Ukoliko i ovaj put predstavnici zapadne međunarodne zajednice u BiH, prvenstveno američke i britanske diplomate, zauzmu mekši stav i linijom manjeg otpora nastoje da izbjegnu daljnju konfrontaciju s vladajućom strukturom u Republici Srpskoj, to će biti jasan signal predsjedniku ovog entiteta da politika konfrontacije donosi rezultate - kazao je Kadić.

VEZANI TEKST - Britanci poručili Dodiku: Samo država BiH ima nadležnost donositi odluke o diplomatskim odnosima

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini reagovala je na odluku Vlade Republike Srpske saopćenjem u kojem, između ostalog, stoji da je ta odluka "još jedan korak na opasnom putu".

- To je put ka izolaciji i autoritativnoj vlasti. Taj put ne donosi dobro građanima Republike Srpske - rečeno je iz Ambasade SAD-a i dodano kako će SAD nastaviti pomagati građane entiteta, ali da neće pomagati vlast koja koristi autoritativnu taktiku protiv vlastitog naroda.

Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly je kazao kako sve eratičnije odluke predsjednika entiteta štete interesima i reputaciji Republike Srpske, te da samo država Bosna i Hercegovina ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.