open-navfaktor-logo
search
Bogata vitaminima
Zašto je dobra tikva: Napravite supu sa nekoliko sastojaka
Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava razvoj malignih tumora
19.01.2020. u 23:08
get url
text

Za ukusnu supu od tikve potrebno vam je samo nekoliko sastojaka, a veoma je zdrava.

Uzmite dvije glavice luka i prepržite na ulju, zatim dodajte pola kilograma tikve koju ste prethodno ogulili i isjeckali na kockice. Dodajte i jednu mrkvu izrezanu na kolutiće. Prelijte zatim sa 500 mililitara vode i ostavite da se skuha.

Skuhano povrće kad se malo ohladi izblendajte, začinite po želji, dodajte so, biber, a ukoliko volite dodajte i 150 mililitara vrhnja. Vratite još malo na peć i ostavite da provri.

Boja tikve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena.

Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava razvoj malignih tumora.

Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo.

Tikva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Tikva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom.

Također, štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje.

Uz tikvu pristaju začini poput peršuna, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.