open-navfaktor-logo
search
Posjeta Bobovcu
Zašto je dizanje zastave sa ljiljanima uznemirilo HDZ-ove portale?
Studenti i mladi iz nekoliko bh. gradova u čast Bobovca jučer su uz intoniranje himne podigli i na jarbol zastavu Bosne i Hercegovine
05.11.2018. u 13:22
get url
text

Kraljevski grad srednjovjekovne Bosne, Bobovac, jučer je posjetilo više od 300 studenata iz naše zemlje.

Posjeta Bobovcu dio je projekta "Pohodimo BiH" kojeg realizuju "Studentski pohodi" iz Sarajeva, a u organizovanje ovog izleta priključili su se i JU "KSC Kakanj", JU "Zavičajni muzej Visoko" te UG "Čuvari bosanske krune Bobovca".

Studenti i mladi iz nekoliko bh. gradova u čast Bobovca jučer su uz intoniranje himne podigli i na jarbol zastavu Bosne i Hercegovine. Pored te zastave, kako su rekli, podigli su i zastavu srednjovjekovne Bosne koja je bila obilježje bosanskih kraljeva koji su vladali ovim prostorom (ujedno i zastavu pod kojom je priznata naša država u UN-u).

- Još jednom smo pokazali kako se voli i poštuje svoja domovina i baštini kulturno i historijsko nasljeđe - naveli su iz organizacije Studentski pohodi nakon objave snimka na kojem se vidi podizanje zastava na Bobovcu.

Ipak, ovaj potez mladih koji su htjeli iskazati poštovanje prema kraljevskom gradu srednjovjekovne Bosne, naišao je na osude Hrvatskog medijskog servisa, inače bliskog HDZ-u.

- Kraljevski grad Bobovac, poznat je po krunjenju kraljeva srednjovjekovne Bosne, a zadnjih devet godina Hrvati tamo održavaju molitveni pohod, a Misu za Domovinu na Bobovcu ustanovio je kardinal vrhbosanski Vinko Puljić. Ovih dana na Bobovcu skupina studenata odlučila je izvjesiti zastavu tzv. Armije BiH, šaljući tako bh. Hrvatima očitu poruku provokacije s obzirom na to da se radi o povijesnom mjestu koje ima velik simbolični značaj za bh. Hrvate – piše danas HMS.

Pitanje je zašto je dizanje zastave srednjovjekovne Bosne sa ljiljanima uznemirilo HDZ-ove portale?

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.