open-navfaktor-logo
search
Imenovanje ministra
Zašto je Cikotić "sporan" SNSD-u i HDZ-u: Dodiku se žuri, Čović pokušava sačuvati pozicije
Prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) da se za novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine imenuje Selmo Cikotić zvanično je dostavljen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.
15.06.2020. u 19:59
get url
text

Cikotić najprije treba proći provjere Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i tek po dobijanju njihovog "zelenog svjetla", prijedlog o njegovom imenovanju će se naći pred Zastupničkim domom Parlamentarne skupštine BiH. Tu je podrška njegovom imenovanju, sudeći prema trenutnom raspoloženju, vrlo neizvjesna.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Selmo Cikotić kandidat SDA za ministra sigurnosti BiH

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će, kako je najavio šef te stranke Milorad Dodik, "vidjeti na koji način će se odnositi prema tome", a sporan mu je Cikotićev zbornik, u kojem se, kako tvrdi, "veoma loše konotira srpski narod i ocjenjuje kao agresor".

Da navodno "veoma loše konotiranje srpskog naroda" nije stvarni razlog zbog kojeg će SNSD "vidjeti na koji način će se odnositi prema tome", potvrdio je sam Dodik već u narednoj rečenici.

- SNSD smatra da ne može doći do imenovanja bilo koga na to mjesto dok se ne izvrše sva imenovanja koja su prošla procedure – izjavio je Dodik.

I SNSD-ovi politički partneri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH su preko Odjela za branitelje svoje nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS) problematizirali Cikotićevu kandidaturu. On, poručuju, mora reći "istinu o sudbini ubijenih bugojanskih Hrvata".

- Kakvu poruku ovom kandidaturom SDA šalje hrvatskim povratnicima u Bugojno, i žele li oni ovim vrijeđanjem i ponižavanjem Hrvata dati do znanja da se do pomirenja i normalnog suživota na prostorima Bugojna teško, ili bolje rečeno, nikako ne može doći – saopćeno je iz nevladine organizacije HNS.

Da u HDZ-ovoj nevladinoj organizaciji HNS, istoj onoj koja glorificira članove udruženog zločinačkog poduhvata presuđenog u Hagu, zaista za cilj imaju "pomirenje i normalan život", njihov ministar pravde BiH Josip Grubeša ne bi omogućio izlazak na slobodu osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću, što opravdano dovodi u sumnju namjere ove stranke.

VEZANI TEKST - Kako je HDZ oslobodio čovjeka koji je ubijao Bošnjake tokom i nakon rata

Cikotić je, podsjetit ćemo, već ranije biran u Vijeće ministara BiH, kada je i glasovima zastupnika HDZ-a izabran za državnog ministra odbrane. I ta činjenica ukazuje da protivljenje imenovanju Cikotića nema veze sa navodnim zločinima koje mu danas fakturišu, već sa ucjenjivanjem kako bi SNSD što prije "instalirao" svoje kadrove na čelne pozicije pojedinih državnih institucija, poput SIPA-e.

- Očigledno je da SNSD i HDZ osporavanjem imenovanja Selme Cikotića pokušavaju prije svega da riješe neke svoje kadrove koje su naumili imenovati u određene agencije. Nemoguće je oporavati kandidaturu Selme Cikotića znajući da je on sigurno i kao ministar odbrane prošao sve moguće provjere istražnih organa, pa čak i međunarodnih organa – kazao je za Faktor Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Razloge koje SNSD i HDZ navode kao prepreku ocjenjuje kao insinuacije i politikanstvo, te ističe da bi radi funkcionalnosti Vijeća ministara i problema sa kojima se suočava BiH, poput migrantske krize, trebalo što prije imenovati novog ministra sigurnosti.

- Očigledno je da se ušlo u sferu politikanstva. Zakon je predvidio da svaki kandidat prolazi detaljnu provjeru institucija i sve te institucije, ako imaju bilo kakve ozbiljne sumnje, te materijale šalju predsjedavajućem Vijeća ministara BiH. Ako Cikotić prođe, a ne sumnjam da će proći, nema razloga da se prave opstrukcije – izjavio je Osmanović.

Ocijenio je da se pitanje imenovanja ministra sigurnosti ne bi trebalo raditi u paketu sa imenovanjima na čelne pozicije drugih državnih agencija, što bi, smatra Osmanović, bilo jedna vrsta ucjene.

SNSD-u se naročito žuri sa imenovanjem direktora SIPA-e, ali ta imenovanja još nisu stigla na pregovarački sto stranaka koje čine vlast na državnom nivou. Blokiranje imenovanja ministra sigurnosti i vezanje tog procesa sa imenovanjima na čelne pozicije u drugim agencijama je, očigledno, jedna od poluga kojom Dodik nastoji ubrzati taj proces.

S druge strane, HDZ-u BiH se baš i ne žuri, s obzirom na to da će ta stranka nakon preraspodjele zasigurno ostati bez nekih važnih pozicija, poput direktorske u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ili u SIPA-i, kojom trenutno rukovodi kadar blizak upravo toj stranci. S tim u vezi je "zatezanje" i pozivanje na nikada dokazane optužbe kao uzroke protivljenju Cikotićevom imenovanju očigledno pokušaj te stranke da što duže zadrži postojeću poziciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.