open-navfaktor-logo
search
Dok je Dodik u Moskvi
Zašto iz RS-a potenciraju priču o plaćanju ruskog gasa rubljama, šta bi to značilo za potrošače u KS?
Predsjednik Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Višković najavio je mogućnost da ovaj dio Bosne i Hercegovine gas od ruskog dobavljača plaća u rubljama.  
23.05.2023. u 22:01
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić: Dodik hoće da odvoji energetsku infrastrukturu od svega onoga što je BiH i integriše je sa Srbijom

- Јe li gas ruski - jeste, je li ruska valuta rublja - jeste. Јe li nama odgovara rublja kao valuta - odgovara, jer ne očekujemo rast rublje kakvo je očekivanje za dolar. Mi samo biramo one mehanizme koji su povoljniji za nas - istakao je Višković, prenio je RTRS.

Istovremeno je i šef Predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović kazao kako "ruska kompanija Gasprom svake godine produžava glavni ugovor i dobijamo tržišnu cijenu, ali prema staroj formuli".

- Spremni smo da plaćamo u rubljama - poručio je Perović.

Ovaj sinhornizovan nastup iz RS-a dolazi, sigurno nije slučajno, u danima kada se predsjednik ovog bh. entiteta Milorad Dodik nalazi upravo u Rusiji. Krije li se možda iza svega zajednička namjera Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina da BiH ruski gas, umjesto u američkim dolarima, plaća u ruskim rubljama?

VEZANI TEKST - Bečarević: Istočna interkonecija Dodiku treba zbog Putina i kredita, što je južna strateški značajna za HNS

Motiv Moskve je jasan, žele osnažiti nacionalnu valutu u vrijeme kada je Zapad zbog agresije Rusije na Ukrajinu nametnuo sankcije Kremlju. Može se lako naslutiti i Dodikov motiv, bilo bi to još jedno ponizno dodvoravanje izolovanom Putinu, ali i novi prst u oko Zapadu. Šta bi eventualno insistiranje Moskve na plaćanju gasa rubljama značilo za Kanton Sarajevo, koji je najveći potrošač ruskog energenta u BiH?

- Eventualnim plaćanjem rubljama kršimo sankcije koje su uvele Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, mada vidimo da Dodik ne snosi nikakve posljedice zbog takvog ponašanja. U našem poslovanju ne bi se ništa promijenilo, mi plaćamo naravno konvertibilnim markama Sarajevogasu koji dobija gas od uvoznika Energoinvesta. Što se tiče naših krajnjih potrošača, oni ne bi imali nikakve posljedice osim u slučaju kursnih razlika.

Znači, rublje bi se morale kupovati na tržištu novca i to je ono što Moskva želi. U slučaju razlika u kursu različitih valuta koje su svakodnevne, to bi moglo imati reperkusije prema krajnjim potrošačima - kaže za Faktor Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

VEZANI TEKST - Očekujući odluku Gazproma: Kako se formira i ko određuje cijenu prirodnog gasa u BiH

Stava je da opciju plaćanja ruskog gasa rubljama treba izbjeći.

- Ne treba pristajati na to. Očito RS hoće neku svoju priču. Na godišnjem nivou BiH plaća u prosjeku između 60 i 100 miliona dolara za ruski gas, a to nije mali novac, ne samo za našu državu - istakao je Bečarević.

Federaciju BiH gasom iz Rusije snabdijeva Energoinvest. Pokušali smo od direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević saznati da li su dobili neke signale iz Moskve na ovu temu, ali se ona nije javljala na naše pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.