open-navfaktor-logo
search
Nejasno
Zašto građani KS koji su u izolaciji iz predostrožnosti, moraju ići u COVID ambulantu gdje dolaze zaraženi?
Famozni "put pacijenta" u Kantonu Sarajevo i dalje zbunjuje građane. Nije mali broj onih koji kod sumnje na COVID-19 ne mogu doći do svog ljekara, pa tako se događa da danima zovu matičnu ambulantu.
22.07.2020. u 09:25
get url
text

Također, mnogima nije jasno zašto osobe koje su bile u samoizolaciji, a nisu imale koronavirus, prije povratka na posao moraju ići u COVID ambulantu u Saraj Polje radi određenih kontrola i stajati u redu s osobama koje su prebolovale koronu ili imaju simptome koronavirusa.

- Toliko je nedorečenosti, nebuloza u Kantonu Sarajevo kada je riječ o domovima zdravlja, ambulantama. Majka, otac i brat mog supruga su bili zaraženi koronavirusom i njima je četiri dana trebalo da dođu do svog porodičnog ljekara u naselju Grbavica, da ih uputi. Suprug i ja smo bili u samoizolaciji iz predostrožnosti, bez simptoma. Ja sam odmah uspjela dobiti svog ljekara koji je u ambulanti Podhrastovi koji me je zvao gotovo svaki dan da vidi kakva je situacija i za doktoricu imam sve pohvale - priča nam stanovnica Sarajeva (ime i prezime poznato redakciji).

Dodaje kako joj je rečeno da prije izlaska iz izolacije mora otići u COVID ambulantu u Dom zdravlja Saraj Polje kako bi uradila potrebne nalaze krvi.

- Znači, traženo je da izađem iz izolacije i s jednog na drugi kraj grada odem kako bih uradila neke pretrage. I kada sam stigla dolje, oko mene su bili ljudi koji su prebolovali koronu, ali i oni koji su došli sa simptomima koronavirusa, neki nisu mogli stajati na nogama. Tu me je uhvatio strah. Nisam mogla da vjerujem da ljude koji su bili u samoizolaciji iz predostrožnosti, koji su nisu prebolovali koronu, tjeraju da budu u redu sa takvim pacijentima. Kada sam došla na red, ljekara sam pitala kako je moguće takvo što, odgovor je bio da je to naredba Kriznog štaba Kantona Sarajevo - ispričala nam je sugrađanka.

Komentar smo potražili u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

- Građani koji su u samoizolaciji bili zbog mjera predostrožnosti, a pri tome nisu razvili simptome ne trebaju prema postupniku i protokolu uopće dolaziti u COVID ambulantu Saraj Polje. U COVID ambulantu dolaze samo pacijenti sa simptomima koronavirusa, znači ukoliko postoji medicinska indikacija. Uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera na otvorenom prostoru, a to su držanje distance od dva metra i nošenje maske ne postoji mogućnost od zaraze - rekao nam je Arman Šarkić, portparol JU DZ Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.