open-navfaktor-logo
search
Nepovjerenje ili...
Zašto firme u BiH izbjegavaju da se osiguraju od požara
Iako su požari na poslovnim objektima česta pojava, usljed kojih budu uništene i cijele fabrike, osiguranje od požara još nije dovoljno zastupljeno u Bosni i Hercegovini.
31.05.2022. u 07:50
get url
text

Požari su česta pojava na poslovnim objektima, a najnoviji primjeri su izgorjela fabrika Austrotherma u Bihaću i požar u krugu fabrike bijeljinske Save. Prije dvadesetak dana vatra je progutala farmu Milo Selo na Ozrenu kod Lukavca.

Prema podacima Agencije za osiguranje BiH, ukupna zaračunata bruto premija za osiguranje od požara i elementarnih nepogoda u Bosni i Hercegovini bila je u 2021. godini 33,2 miliona maraka. Godinu ranije iznosila je 31,6 miliona KM.

Ova vrsta osiguranja u ukupnoj premiji ima udio od 4,06 posto, daleko zaostajući za dominantnim vrstama osiguranja u BiH - osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, osiguranje cestovnih vozila i osiguranje od nezgode.

Ukupno je u 2021. godini isplaćeno odštetnih zahtjeva u segmentu osiguranja od požara i elementarnih nepogoda u vrijednosti 11,6 miliona maraka, a u 2020. godini 11,2 miliona KM. Isplaćene štete u ovom segmentu čine tek 3,35 posto ukupnih isplaćenih šteta bh. osiguravajućih društava.

U tabeli Agencije za osiguranje BiH dobili smo podatke o premijama osiguranja od požara i elementarnih nepogoda u periodu 2018. do 2021. godine.

Zašto firme izbjegavaju da se osiguraju od požara i elementarnih nepogoda, iz Agencije su kazali:

- U Bosni i Hercegovini je generalno niska finansijska pismenost i svijest o potrebi i značaju osiguranja. Uz to postoji i nepovjerenje u društva za osiguranje, te ako ovome dodamo nedovoljnu razvijenost tržišta osiguranja, može se steći širi dojam o razlozima neosiguravanja od požara i elementarnih nepogoda.

Prošle 2021, svjedočili smo slučejevima požara u tvornicima Eko trstika kod Viteza i Zaharex iz Srebrenika, a godinu ranije vatra je progutale pogone Modne konfekcije Famaco u Gradačcu.

Slučajevi požara pokazali su kako su oni koji su imali osiguranje uspjeli naplatiti značajne iznose novca zahvaljujući kojima su uspjeli obnoviti svoje oštećene objekte.

Najpoznatiji je svakako slučaj Bingo kojem je izgorio tržni centar u Mostaru, a kroz osiguranje kompanija je 2017. godine naplatila oko šest miliona KM i uspjela izgraditi novi objekat. Bila je to najveća pojedinačna isplata štete u poslijeratnom razdoblju kompanije Sarajevo-osiguranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.