open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje iz FIA-e
Zašto firme imaju glavni račun i šta se sa njega plaća
Ako poslovni subjekt u ovlaštenim organizacijama ima više od jednog računa za redovno poslovanje, dužan je odrediti glavni račun
23.09.2018. u 08:00
get url
text
konvertibilna marka - ilustracija

Poslovni subjekti u FBiH, prema Zakonu o unutrašnjem platnom prometu, sve javne prihode, odnosno novac koji se uplaćuje u budžete, moraju plaćati isključivo preko glavnog računa.

Bez obzira na to koliko otvorenih zvaničnih transakcijskih računa imaju u različitim bankama, svi poslovni subjekti nadležnim institucijama moraju jedan od njih prijaviti kao glavni račun. To vrlo često, a što je posebno izraženo na primjerima malih firmi, izaziva zabune u poslovanju, koje su nerijetko i posljedica neinformisanosti.

Tako, naprimjer, ako firma ima novac ne računu koji nije glavni i sa njega pokuša izvršiti uplate prema budžetu, one neće biti evidentirane. U tom slučaju firme trebaju prvo prebaciti novac na glavni račun, pa tek potom izvršiti plaćanja prema državi. Osim vremena i truda, ova obaveza predstavlja i izvjesno finansijsko opterećenje, jer svako prebacivanje novca sa jednog računa na drugi znači i plaćanje bankarske provizije za obavljenu uslugu.

Tim povodom kontaktirali smo Finansijsko-informatičku agenciju FBiH koja je, između ostalog, nadležna za vođenje evidencije svih računa svakog poslovnog subjekta. Interesovalo nas je koja je funkcija postojanja glavnog računa, ako poslovni subjekti posjeduju više zvaničnih i registrovanih računa u različitim bankama.

U odgovoru kojeg smo dobili navodi se kako je poslovanje preko glavnog računa definisano Zakonom o unutrašnjem platnom prometu, a u nastavku su prepisali dio ovog zakona u kojem se navodi koji se sve javni prihodi moraju uplaćivati na ovaj način.

- Ako poslovni subjekt u ovlaštenim organizacijama ima više od jednog računa za redovno poslovanje, dužan je odrediti glavni račun na kojem će se izvršavati nalozi za plaćanje carina i carinskih dažbina, posebnih poreza-akciza, poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak i drugih poreza po posebnim propisima, nalozi za plaćanje doprinosa iz plaća i na plaće, nalozi za ostale javne prihode po posebnim propisima, nalozi za prisilnu naplatu zakonskih obaveza i javnih prihoda, nalozi za naplatu vrijednosnih papira i instrumenata osiguranja plaćanja, te nalozi za izvršenje sudskih odluka i drugih izvršnih isprava i voditi evidenciju o neizvršenim nalozima za plaćanje – navode iz FIAFBiH.

Također, interesovalo nas je zašto se zakonski ne omogući poslovnim subjektima da javne prihode uplaćuju sa bilo kojeg zvaničnog računa, te ko im može refundirati troškove plaćanja bankovnih provizija za prebacivanje novca na glavni račun.

- Odgovor na to pitanje je u nadležnosti predlagača Zakona, u ovom slučaju Federalnog ministarstva finansija. Uloga Finansijsko-informatičke agencije je da uspostavi i vodi Jedinstveni registar računa pravnih lica kako bi se Zakon mogao implementirati – dodali su iz FIAFBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.