VEZANI TEKST - Delegacija EU-a: BiH riskira da izgubi pomoć EU-a ako nastavi s blokadom institucija

Iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH istakli su da "zemlja riskira da je izgubi ukoliko se nastavi s trenutnom blokadom državnih institucija i nedostatkom napretka". 

Za razliku od američke administracije koja je početkom januara izrečenim sankcijama članu Predsjedništva BiH i čelniku saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku precizno detektovala ko je odgovaran za blokadu državnih institucija, u Briselu okreću glavu od stvarnog problema želeći sve političke aktere staviti u istu ravan.

Tako su u EU na određen način poslali poruku kako Dodik baš i nije "loš dečko". Ko je tome kumovao, možda Mađarska, Slovenija ili Hrvatska, nije ni važno.

- Nakon svega što se u BiH događa u posljednjih pola godine, administracija EU-a morala bi znati ko blokira rad državnih institucija i ko je odgovoran za zastoj u reformskim procesima. To je Dodik, njegovi saradnici i stranke okupljene oko njega u organima BiH. Svi ostali žele da rade, samo ne predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska - kaže za Faktor Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Amerikanci povukli prvi potez, čeka se Brisel: Hoće li se ostvariti Dodikova prognoza?

Ističe da bi Brisel trebao pratiti poteze Amerikanaca.

- State Department sankcionisao je Dodika i tako upro prstom ko je krivac za krizu. Washington je usmjerio sankcije Dodiku, zašto to ne uradi i Brisel. Šta ih to onemogućava kada je situacija kristalno jasna - pita se Osmanović.   

Možda se dio odgovora krije u drugom razlogu najave obustave fianansijske pomoći, "nedostatak napretka". Ukoliko se pri tome misli na promjene izbornog zakonodavstva u BiH, pri čemu EU u dobroj mjeri podržava zahtjeve predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića, koji su u suprotnosti s evropskim principima, onda stvari postaju jasnije.