open-navfaktor-logo
search
Tajna javnog preduzeća
Zašto direktor ViK-a Sarajevo Enver Hadžiahmetović ne želi da otkrije koje firme duguju za vodu?
Direktor Vodovoda i kanalizacije Sarajevo Enver Hadžiahmetović rekao nam je da ne može dati podatke sa nazivima firmi koji duguju novac za vodu.
21.09.2020. u 07:33
get url
text
Enver Hadžiahmetović

- Ne mogu vam dati spisak firmi jer bi me zbog toga kaznila inspekcija, a radi se o Zakonu o zaštiti ličnih podataka, koji ne dozvoljava objavu naziva firmi - kazao je Hadžiahmetović.

Zašto Hadžiahmetović ne može otkriti koje firme duguju za potrošenu vodu, kada druga javna preduzeća u Kantonu Sarajevo, kao što su Toplane Sarajevo, javno objavljuju spiskove dužnika? To isto čini i Porezna uprava FBiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, gdje se navode firme koje najviše duguju za porez ili PDV.

Građani i preduzeća sarajevskom Vodovodu i kanalizaciji duguju 67 miliona maraka i dugovanja se mogu izmiriti samo sudskim presudama, a to će potrajati.

- Da bismo naplatili dugovanja za vodu i odvođenje otpadnih voda kada su u pitanja pravna lica (firme), imamo dvije opcije za naplatu potraživanja sudskim putem i isključivanjem potrošača koji imaju dugove za isporučenu vodu – izjavio je ranije za Faktor Almir Pamuk, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove Vodovoda i kanalizacije.

Koliko Vodovodu i kanalizaciji duguju firme, još se ne zna jer od 67 miliona maraka ukupnog duga ne zna se koliko duguju građani, a koliko firme. Spekuliše se da se na spisku najvećih dužnika nalaze dobrostojeći menadžeri, a posebno neki ugledni sarajevski biznismeni, koji ni nakon sudskih presuda navodno ne plaćaju dugove. Osim toga, spekuliše se da neki dužnici za vodu nisu ni tuženi jer su u milosti nekih političkih moćnika. Nadali smo se da ćemo dobiti spisak dužnika, međutim, direktor ViK-a tvrdi da te podatke ne može otkriti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.