open-navfaktor-logo
search
Vjerni UEFA-i
Zašto Bayern i PSG nisu u "separatističkoj" Superligi?
Među 12 osnivača fudbalske Superlige nema divova poput Bayerna i Paris Saint-Germaina.
19.04.2021. u 11:50
get url
text
get url
text

FIFA i UEFA glasno su se pobunili protiv takmičenja koje osnivaju oni najbogatiji klubovi, nazvavši ovu ligu "separatističkom".

Možda je i iznenađenje što u čitavoj priči nema francuskog diva PSG-a. Parižani su se distancirali od projekta, iako stotine miliona eura djeluju izuzetno privlačno.

Stav PSG-a prema The Athleticu je da novo takmičenje ne bi trebalo biti ograničeno na najbogatije klubove u Evropi i da priliku trebaju dobiti klubovi poput Ajaxa, Atalante i Leicestera, odnosno oni s manjom ekonomskom snagom.

- PSG ostaje vjeran UEFA-inoj tradiciji - rekao je izvor The Athletica iz PSG-a.

L'Equipe piše da se vlasnik PSG-a Nasser Al-Khelaifi za sada odlučio za vjernost, a šta će se dogoditi u budućnosti, niko ne može precizirati.

- Kako ne sudjelovati u takmičenju koje okuplja najbolje ekipe kada činite sve što je u vašoj moći da im parirate - pitaju novinari L'Equipea uz konstataciju da ni publiku na Park prinčeva neće biti jednostavno privući bez gostovanja Reala, Barce, Juventusa i ostalih.

VEZANI TEKST - Ko finansira projekat koji je uzdrmao evropski fudbal?

- Ekonomski rizici su veliki i teže bi bilo zadržati igrače poput Neymara i Mbappea - dodaje francuski medij.

Bayern je ranije iskazao protivljenje Superligi, baš kao i drugi njemački klub Borussija Dortmund.

Iz Bundeslige su poručili da odbacuju svaki kocenpt evropske Superlige i da finansijski interesi nekoliko klubova iz Engleske, Italije i Španije ne bi trebali dovesti do ukidanja strukture uspostavljene u cijelom evropskom fudbalu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.