Na granici Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom više od 20.000 migranata priprema se za "proboj" prema Centralnoj Evropi - objavio je najveći austrijski dnevnik Kronen Zeitung, pozivajući se na izvore u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije.

- Vrlo brzo bi se na graničnom prijelazu kod Velike Kladuše mogli suočiti s pokušajem proboja najmanje 20.000 migranata prema centralnoj Evropi. Oni su naoružani, gotovo svi imaju noževe - citira list neimenovanog eksperta za migracije iz austrijskog MUP-a.

U Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine kažu kako takvim informacijama ne raspolažu. Naglašavaju i da je broj od "najmanje 20.000 migranata", kojim spekuliše austrijski dnevnik, pretjeran i ne odgovara činjeničnom stanju.

- Prema podacima kojima raspolaže Granična policija BiH, na teritorij Bosne i Hercegovine od početka godine nije ušlo 20.000 migranata, a veći dio tih migranata je već izašao iz BiH. Nemamo informacije da bi neka velika grupa migranata mogla krenuti prema međunarodnom graničnom prijelazu Velika Kladuša. Ne možemo isključiti da će se ponoviti scenarij od prošlog mjeseca kada je grupa od 250 migranata pokušala preći granicu, ali mi ćemo u tom slučaju postupiti u skladu sa zakonom, a to znači da moramo sprečavati ilegalne prelaske granice, bilo da je riječ o ulasku ili izlasku iz BiH – kaže za Faktor Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Da su podaci navedeni u članku pomenutog austrijskog medija daleko od istine, govore i zvanične informacije Službe za poslove sa strancima koja je od 1. januara do 2. septembra ove godine u BiH evidentirala ukupno 12.396 nezakonitih migranata. Kada se još uzme u obzir broj onih koji su u međuvremenu napustili našu državu, evidentno je da cifra od "najmanje 20.000 migranata" kojom spekulira Krone, ne odgovara realnosti.

Grupa migranata prošlog mjeseca na GP Maljevac pokušala je ući u Hrvatsku  FOTO: AA

Tekst Kronen Zeitunga u kojem se naglašava i da je grupa od pomenutih 20-tak hiljada migranata naoružana noževima, te da se ne radi o izbjeglicama iz Sirije kao što je to ranije većinom bio slučaj, već mahom o muškarcima iz Maroka, Irana, Alžira i Pakistana, objavljen je uoči najavljenog prihvatanja Globalnog sporazuma za sigurne, uredne i regularne migracije koji bi zemlje članice UN-a trebale odobriti u Marakešu 10. i 11. decembra, a kojem se Austrija snažno protivi. 

Iako iz Ujedinjenih nacija ističu da nije riječ o pravno obavezujućem dokumentu, takozvani "marakeški sporazum" podijelio je članice UN-a. Dokument na 34 stranice donosi preporuke i instrumente koje svaka država može, ali i ne mora, primijeniti i uvrstiti u svoje zakonodavstvo, uključujući i to koliki će broj migranata primiti na svom teritoriju. Navedene su četiri generalne smjernice: pristup migrantskoj krizi zasnovan na ljudskim pravima, zaštita migranata u ranjivom položaju, razvoj kontakata sa ciljem borbe protiv ksenofobije, rasizma i diskriminacije te borba protiv ilegalne imigracije i pomoć povratku migranata.

Međutim, pojedine države Sporazum vide kao gubitak kontrole nad migrantskom politikom i već su mu uskratile podršku – među njima su SAD, Mađarska i Austrija. U susjednoj Hrvatskoj još se nagađa hoće li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odobriti Sporazum, ili ipak neće, uz bojazan od mogućih obavezujućih posljedica po državu. Jedan od najvećih protivnika ovog UN-ovog dokumenta je upravo austrijska desničarska Vlada koja strahuje od gubitka suvereniteta u migranstkoj politici, a navode i zabrinutost da će Sporazum izbrisati razliku između legalnih i ilegalnih migracija.

- Odlučili smo da se nećemo pridružiti sporazumu - rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz za radio ORF.

U ovakvom stavu vjerovatno se može prepoznati i razlog zbog kojeg mediji naklonjeni Kurzovoj vladi forsiraju često ksenofobične tekstove o "opasnim" migrantima. U tekstu o hiljadama migranata koji se navodno spremaju preći iz BiH na teritoriju Hrvatske, Kronen Zeitung navodi da je Hrvatska već angažovala specijalne snage te da će ovog mjeseca na granicu BiH i Hrvatske stići snage evropske granične policije Frontex.

- Njihov cilj nije Austrija koja sada ima lošu reputaciju. Migranti žele u Njemačku ili skandinavske zemlje - piše list.

Kronen Zeitung tvrdi da među kretanjima migranata koji prelaze preko BiH postoje "zabrinjavajuće tendencije".

- Više ne dolaze porodice, skoro da nema žena. Čak 95 odsto migranata koji se žele probiti preko Velike Kladuše su mladići, gotovo svi naoružani noževima. Granični policajac je već izboden – navodi njihov izvor iz Beča.

Sanela Dujković kaže da su migranti koji ulaze na teritorij BiH većinom punoljetni i radno sposobni muškarci, ali da u manjem procentu ima i žena i porodica sa djecom.

- Prema našim evidencijama, u posljednje vrijeme najviše je državljana Pakistana, Irana i Afganistana. Jedno vrijeme su prednjačili Sirijci, pa Iranci, tako da je ta struktura promjenjiva - kaže Dujković.

- Što se tiče navoda o tome da je granični policajac izboden, to nije tačno. Migranti nikada nisu ni pokušali upotrijebiti hladno oružje na pripadnicima Granične policije – dodaje Dujković.

Od početka godine Granična policija BiH spriječila je 13.757 prelazaka državne granice.

Samo u oktobru spriječeno je 1.919 ilegalnih prelazaka granice. Prošlog mjeseca je 956 osoba otkriveno neposredno nakon što su ilegalno prešli granicu i oni su predati Službi za poslove sa strancima. Taj broj odnosi se na pokušaje ulaska, ali i izlaska iz Bosne i Hercegovine.