open-navfaktor-logo
search
Reakcija zastupnika
Zaštititi stanovnike Čapljine koji ne žele oznake na svojim kućama sa neustavnim grbom
Grupa delegata iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda i zastupnika iz Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH reagirali su na informaciju o postavljanju oznaka i tabli s neustavnim grbom Grada Čapljine na kuće u ovom gradu.
03.07.2022. u 13:08
get url
text

- Pokušaji aktuelne vlasti da postavljanjem tabli sa neustavnim grbom pokažu svima da je to "njihova opština" i da drugi nemaju šta da rade tu, je nastavak politike koja je ove krajeve očistila etnički od svih onih koji imaju drugo ime i koji se Bogu mole na drugačiji način. Podsjećamo, grb Grada Čapljina, Odlukom Ustavnog suda proglašen je neustavnim jer sadrži nacionalna i vjerska obilježja samo jednog naroda, navodi se u reakciji.

Parlamentarci dalje navode da "Bošnjaci koji žive na regiji opštine Čapljina nikada neće pristati na segregaciju i asimilaciju koju provodi aktuelni gradonačelnik Grada Čapljina".

- Bošnjaci i svi ostali, koje je ta ista politika raselila sa tih prostora raznim torturama i pritiscima 90-tih godina će ostati svoji na svome i nikada više neće dopustiti da ih neko svojim postupcima ponižava. Neustavni grb neće "krasiti" niti obilježavati teritoriju tzv. HRHB niti označavati želju gradonačelnika za očišćenom teritorijom njihovog trećeg entiteta, niti će se nalaziti na kućama onih koji su proživjeli sve najgore što jedan čovjek može proći od promicatelja "proeuropskih" vrijednosti, kako sebe vole nazivati, navodi se u reakciji.

Dodaju i da je odgovor gradonačelnika Čapljine vijećnicima koji su postavili vijećnička pitanja i tražili poštovanje odluke Ustavnog suda, koji je grb Grada Čapljina proglasio neustavnim, krajnje bahat, diskriminirajući i neciviliziran.

-U svom odgovoru gradonačelnik borbu za prava povratnika izjednačava sa predizbornom kampanjom i u suštini poziva na nepoštivanje prava drugih i drugačijih i na nepoštovanje odluka Ustavnog suda. Još jednom ponavljamo, Bošnjaci nikada više neće dozvoliti da na ovakav način budu vrijeđani, ponižavani, diskriminirani i "obilježeni".

Pozivamo organe da pokrenu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Grada Čapljina jer ruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine, te da zaštiti stanovnike Čapljine nehrvatske nacionalnosti, koji ne žele oznake na svojim kućama koje sadrže neustavni grb, navodi se u reakciji koju potpisuju Jasmin Duvnjak, Alisa Hajdarović, Salmir Kaplan, Majra Dautbegović i Zijat Mušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.