open-navfaktor-logo
search
Odvojiti više vremena
Zaštitite sebe i svoju okolinu: Perete li ruke pravilno
S obzirom na veliki broj oboljelih od gripe, a i pojavom koronavirusa, ljekari i stručnjaci upozoravaju na potrebu pranja ruku što češće i na pravilan način.
09.03.2020. u 20:28
get url
text

Kako biste zaštitili sebe i okolinu pravilno održavajte higijenu.

Pranje ruku je vaš najbolji udarac protiv koronavirusa, ali vjerojatno ruke ne perete na pravilan način ili ih perete vrlo kratko.

Istraživanje koje je napravio Univerzitet Michigan koji pokazuje da samo 36 posto muškaraca i 61 posto žena opere ruke nakon odlaska u kupatilo. A kako piše Daily Mail samo pet posto  ljudi opere ruke pravilno.

Mnogi misle da je dovoljno da se lagano istrljaju dlanovi u trajanju od pet sekundi, ali to nije dovoljno.

Novinarka Daily Maila, napravila je šokantan eksperiment kako bi vidjela učinkovitost različitih tehnika pranja ruku. Da bi to učinila, novinarka je na ruke nanijela gel koji simulira bakterije koje se prilijepe za kožu.

Što su ruke bljeđe na fotografijama to su prljavije, a što su tamnije to su čišće.

Redovna tehnika "ispiranja" ruku na koju se mnogi oslanjaju nije ništa drugo nego "pranje ruku" koje nije dovoljno da bi se učinkovito i temeljito uklonile bakterije i prljavština. To je vrlo važno jer su fekalne bakterije na rukama zaista česte.

Trebate zaboraviti stare navike i bez obzira na to kako ste prije prali ruke sada trebate odvojiti više vremena kako biste ih temeljito oprali i očistili ruke od bakterija.

- Prvo namočite ruke vodom. Zatim na dlan stavite dovoljnu količinu sapuna koja pokriva cijeli dlan. Kružnim pokretima istrljajte dlanove, zatim isprepletite prste i trljajte. Isto napravite i s palčevima. Dobro istrljajte između rubova prstiju i u uglovima prstiju. Ruke dobro isperite s vodom i posušite sa čistim peškirom – savjetuju stručnjaci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.