Topla, šuškava i nestabilna jesen nas ne napušta, a stižu sve hladnije temperature koje mogu naškoditi vašoj koži ako je ne njegujete na pravi način i odgovarajućim preparatima.

Neophodno je da prilikom sunčanja koristite kremu sa zaštitnim faktorom i većina se toga i pridržava, ali možda niste znali da sunčeve zrake i štetno UV zračenje nisu jedini neprijatelji vaše kože. U hladnim jesenskim i zimskim mjesecima neprijatelji kože su hladan vjetar, suh zrak i česte promjene temperature. Sve ove promjene utječu negativno na vašu kožu i čine je ispucanom i suhom, a takva koža uzrokuje ubrzano starenje i stvaranje bora.

Prehrana

Sve počinje s pravilnom i uravnoteženom prehranom. Neophodno je da se pravilno i zdravo hranite jer se posljedice loše prehrane oslikavaju na vašoj koži. Posebno je važno da na nižim temperaturama unosite omega 3 masne kiseline koje i kožu i kosu, a i nokte čine zdravijima i ljepšima.

Piling za lice – obvezno uvrsitite u svoju beauty rutinu

Piling je važan jer pomaže ukloniti mrtve stanice koje se talože na koži i "guše" je. Zbog mrtvih stanica na koži dolazi do skupljanja sebuma i začepljivanja pora, a sve to vodi nastanku mitesera, ljuštenja kože i drugih problema. Pilingom ćete omogućiti da i drugi preparati koje nanosite na kožu prodru dublje i učinkovito djeluju. Postoje dvije vrste pilinga: mehanički i hemijski. Mehanički pilinzi su oni koji sadrže granule koje fizički otklanjaju mrtve stanice, a hemijski takoreći tope mrtve stanice. Preporučuje se da barem jednom sedmično napravite mehanički piling, a hemijski svakih 10 dana.

Umjerena njega i hidratacija

Na nižim temperaturama jako gode duge i tople kupke i duže tuširanje toplom vodom, ali predlažemo da to prakticirate umjereno. Ako to radite prečesto, nestat će zaštitna ulja iz kože što dovodi do bržeg isušivanja. Trudite se da u svoju rutinu radije ubacite kratka tuširanja toplom vodom i da obvezno hidrirate kožu odmah nakon tuširanja, dok su ti još pore otvorene. Također se preporučuje da sapun zamijenite nekim kremastim gelom na bazi ulja koji će dodatno hidrirati vašu kožu.