open-navfaktor-logo
search
Busovača
Zaštitar "pomogao" penzionerki s bankovnom karticom, pa joj prokockao 1.500 KM
Tokom kriminalističke obrade osumnjičeni zaštitar A. N. (1987) u potpunosti je priznao izvršenje krivičnog djela i protiv njega se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje
08.10.2019. u 11:19
get url
text

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u saradnji sa policijskim službenicima PS Busovača uspješno su rasvijetlili zloupotrebu bankovne kartice, a kojom prilikom je oštećena penzionerka iz Busovače.

Naime, u PS Busovača zaprimljena je prijava u kojoj je oštećena penzionerka navela da je prilikom korištenja bankovne kartice uočila nedostatak novčanih sredstava na njenom računu, koji je otvoren u jednoj od komercijalnih banaka.

Odmah po primanju prijave pripadnici policije su pristupili poduzimanju mjera i radnji na rasvjetljavanju prijavljenog krivičnog djela.  Utvrđeno je da je jedan od radnika zaštitarske agencije koja pruža usluge osiguranja banci u kojoj oštećena ima otvoren račun, iskoristio trenutak nepažnje i od nje neovlašteno uzeo podatke sa bankovne kartice.

- Zloupotrebu podataka navedene penzionerke, kao i određenog broja drugih klijenata banke, osumnjičeni je izvršio na način da je bez njihovog znanja i saglasnosti putem interneta izradio lažne korisničke račune za učestvovanje u internet igrama na sreću, te u više navrata izvršio uplate na račun jedne od sportskih kladionica. Ovim nezakonitim radnjama pričinjena je materijalna šteta u iznosu višem od 1.500 KM - saopćeno je iz MUP-a SBK.

Tokom kriminalističke obrade osumnjičeni zaštitar A. N. (1987) u potpunosti je priznao izvršenje krivičnog djela i protiv njega se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

- Koristimo ovu priliku da upozorimo sve korisnike bankovnih kartica da obrate pažnju na zaštitu ličnih podataka, kako bi spriječili eventualne zloupotrebe i nastanak materijalne štete - apelovali su na građane iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.