open-navfaktor-logo
search
Prepucavanje
Zaštita nacionalnih interesa: SANU nazvao dokument HAZU-a huškačkim političkim pamfletom
Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU) nazvala je u ponedjeljak huškačkim političkim pamfletom dokument Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa pri pregovorima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom te poručila da neće ulaziti "u obezvrijeđeni prostor replike".  
23.05.2022. u 15:24
get url
text

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je prošle sedmice dokument "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihovog ulaska u Evropsku uniju", a koji je u februaru upućen predsjedniku i premijeru Hrvatske i predsjedniku Sabora.

U saopćenju koje je u ponedjeljak potpisao Izvršni odbor SANU-a ističe se da su "unatoč iskustvu", članovi SANU-a "zatečeni primitivnim tonom mržnje" u dokumentu HAZU-a.

- Bez iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrijednostima oglasiti u povodu ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama "logora smrti", nećemo ulaziti u obezvrijeđeni prostor replike s onima koji besramno koriste izraz "jasenovački mit". Ali je dobro i korisno da znamo šta misle! - naveo je u kratkom saopćenju Izvršni odbor SANU-a.

Na pitanje novinara da prokomentira dokument HAZU-a, srbijanski predsjednik rekao je u subotu da se "Srbija neće odreći svojih predaka, borbe protiv nacizma i fašizma kako bi se dodvorila bilo kome". 

- S Hrvatima moramo imati najbolje moguće odnose, ali ne po cijenu odricanja naše historije - rekao je Vučić.

Poručio je da "Srbija sebi ne smije dopustiti zločine kakvi su se dogodili nad njenim narodom".

Pojedini srbijanski mediji ocijenili su u povodu dokumenta HAZU-a da hrvatski akademici "preporučuju Srbiji da se odrekne tobožnje velikosrpske propagande, pa kao primjer navode pitanja statusa Bunjevaca, hrvatskog jezika, jasenovačkog mita i odnosa prema kardinalu Alojziju Stepincu".

HAZU u dokumentu objavljenom prošle sedmice poziva Srbiju da prestane poticati neprijateljstva prema Hrvatskoj i progon hrvatskih državljana, da se odrekne velikosrpske propagande i da poštuje obaveze iz potpisanih sporazuma i  dogovora, kao što su zaštita recipročnih prava hrvatske manjine, te osiguranje Hrvatima slobodno političko i kulturno organiziranje kao što Hrvatska osigurava srpskoj manjini.

Sa Srbijom, kako su naveli, treba napraviti razgraničenje na Dunavu, aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskog katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske te definirati položaj Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Pozivaju nadalje Srbiju da prizna agresiju na Republiku Hrvatsku, da vrati dokumentaciju iz Vukovarske bolnice, otkrije sva mjesta pogubljenja za vrijeme agresije, vrati arhiv NDH, arhiv JNA o križnim putovima i logorima, o hrvatskom proljeću i drugo. 

HAZU također poziva Srbiju da prizna hrvatski etnički integritet Bunjevcima i odrekne se proglašenja bunjevačkog govora Hrvata službenim u Subotici, da prizna hrvatski jezik kao poseban i neovisan standardni jezik te da prestane prisvjati historijske dosege kulture s hrvatskih prostora te hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti, prenosi Hina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.