open-navfaktor-logo
search
Suđenje Maksimu Božiću
Zaštićeni svjedok otkrio plan terorističkog napada
Božić oko 30 dana boravio u Hastorovoj kući u Humskoj ulici u sarajevskom naselju Pofalići i planirao napad na zgradu SIPA-e
09.10.2018. u 16:51
get url
text

Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kao prvi svjedok na suđenju za terorizam rekao je da je nakon saznanja da Maksim Božić sprema napad izvršeno njegovo praćenje i snimanje, te je pronađeno oružje u Humskoj ulici u sarajevskom naselju Pofalići.

Istražitelj SIPA-e – čije ime je odlukom Sudskog vijeća zabranjeno objavljivati – kazao je da je informaciju da optuženi Božić planira izvršiti teroristički akt dobio u februaru 2018. godine od zaštićenog svjedoka.

- Dobijamo informaciju da planira napad na SIPA-u i Ministrastvo unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona. Da traži oružje i snimanje oporuke u kojoj bi iznio svoj plan napada prije realizacije, a nakon toga da se objavi javnosti - rekao je svjedok i pojasnio da je isti svjedok Božića prijavio i u ljeto 2017.

Prema riječima svjedoka, nakon prvog prijavljivanja Božić je praćen i uhapšen po potjernici za nedozvoljeno držanje oružja, a iz zatvora je izašao krajem oktobra 2017., te je SIPA ponovo u februaru dobila informaciju da i dalje planira napad.

Istražitelj je pojasnio da su posebne istražne radnje protiv Božića ponovo započete u martu 2018.

Svjedok je naglasio da je SIPA otkrila da Božić oko 30 dana boravi u Hastorovoj kući u Humskoj ulici u sarajevskom naselju Pofalići.

-Radi se o objektu koji je okarakterisan kao paradžemat i mjesto okupljanja povratnika sa sirijskog ratišta - kazao je svjedok.

Kako je rekao istražitelj SIPA-e pretres je izvršen 10. aprila 2018., a u kući su zatečeni Božić i Hastor.

- U objektu su pronađene zastave i fotografije tzv. Islamske države, a u fotelji automatska puška, sedam ručnih bombi, 400 komada municije za pušku, tri borbena prsluka koji se mogu koristiti i za druge svrhe, pismo Mevlida Jašarevića i telefoni - ispričao je svjedok.

Mevlid Jašarević je osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011. Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne u Zenici.

U optužnici, podignutoj 3. jula ove godine, navodi se da je Božić planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kojima je stvarao uslove za izvršenje terorističkog čina, u namjeri da zastraši stanovništvo i destabilizira političke i ustavne strukture BiH.

-Božić je u više navrata ostvarivao kontakt s pripadnicima radikalnog selefijskog pokreta BiH, među kojima i s Hastorom, te planirao i preduzimao radnje na stvaranju uslova za izvršenje terorističkog čina, nastojeći da nabavi novac i kupi oružje veće ubojite moći i to RPG, puškomitraljez M84, ručne bombe, municiju i granate kako bi izvršio napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - stoji u optužnici.

Na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da je Hastor rekao da je oružje nabavio od osobe iz Foče, te da je Božić bio kooperativan kao i da nije ni na koji način pokušao da spriječi pretres.

Na ovom ročištu je saslušana još jedna službenica SIPA-e, koja je potvrdila da je sačinjavala zapisnik o pronađenim stvarima u Hastorovoj kući.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. oktobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.