open-navfaktor-logo
search
Ukusne, a jednostavne
Zasladite iftar ukusnim hurmašicama sa pekmezom
Ukoliko želite da promijenite klasični recept u tijesto možete dodavati orahe, kokos ili pekmez
15.05.2019. u 16:41
get url
text

Hurmašice su tradicionalna bosanska poslastica rado vidjena na svakoj trpezi.

Ukoliko želite da počastite goste ovim kolačem, možete ih napraviti u nekoliko različitih varijanti, obične, sa dodatkom kokosa, oraha, ili sa pekmezom.

Mi vam donosimo recept za hurmašice s pekmezom.

Sastojci:

2 jaja

2 fildzžana šećera

2 fildžana ulja

1 fildžan istopljenog maslaca

2 kašike tečnog pekmeza od jabuka

4-5 kašika mljevenih oraha

Pola praška za pecivo

Brašna po potrebi, oko 12-13 šoljica

Za agdu:

6 fildžana šećera

10 fildžana vode

3 kašike pekmeza

Prvo pripremiti agdu. U posudu staviti šećer, vodu, pekmez, promiješati i pustiti da provrije. Nakon 15 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. Pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Dodati ulje, maslac, pekmez, prašak za pecivo, orahe, sve promiješati, pa postepeno dodavati brašno dok se ne dobije srednje mekano tijesto koje se ne lijepi za posudu. Malo nauljiti ruke, odvajati male loptice tijesta, oblikovati hurmašice i redati ih u namašćen pleh. Peći na 180°C oko 20 minuta, dok blago ne porumene. Vrele hurmašice zaliti sa hladnom agdom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.