open-navfaktor-logo
search
Preporuke
Zasjedao Štab za vanredne situacije RS-a: Ne pomažite starijima samoinicijativno
U Banjoj Luci je održana sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije, nakon koje se javnosti obratila ministrica porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.
20.03.2020. u 12:32
get url
text
Štab za vanredne situacije RS-a

Davidović je rekla da je razgovarano o ulozi građana kada je u pitanju pružanje pomoći starijim licima i onim osobama kojima je ta pomoć potrebna.

- Primijetili smo samoinicijativno okupljanje građane s ciljem pomoći ovim licima. Neupitna je njihova humanost i želja da se pomogne i to je nešto što treba da pozdravimo, posebno u ovakvim situacijama – kazala je Davidović.

U tom je kontekstu entitetska ministrica kazala da je potrebno da građani putem Republičke uprave za civilnu zaštitu prate javni poziv, da se prijavljuju i da se na taj način aktivno uključe u pružanje pomoći, a ne da to rade samoinicijativno.

- Primijetili smo u parkovima i drugim mjestima na kojima se mogu provoditi sportske i rekreativne aktivnosti povećan broj građana. To svakako ne želimo spriječiti i to na neki način pozdravljamo, ali apeliramo na građane da i prilikom rekreativnih aktivnosti poštuju sve mjere, da drže potrebnu udaljenost jedni od drugih, da nose zaštite maske i da se maksimalno pridržavaju svih onih smjernica Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite – kazala je Davidović.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević je, govoreći o studentima koji po osnovu programa međunarodne razmjene borave u inostranstvu, kazao da je izdat zahtjev za dostavljanje informacija o broju tih studenata, te da će danas biti kreiran web formular kojim će se stupiti u kontakt sa tim studentima.

- Danas će biti organizirano i operatersko dežurstvo koje će stupati u kontakt sa našim studentima u inostranstvu i stav Štaba je bio da se tim studentima pruži sva moguća pomoć, koja uključuje i finansijsku pomoć – izjavio je Rajčević.

Pojasnio je da je prijevoz tih studenata u ovom trenutku nemoguć, ali da im je potrebno osigurati svu moguću pomoć.

- Vlada i Krizni štab neće studente iz RS-a koji su trenutno u inostranstvu ostaviti neosigurane – izjavio je entitetski ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.