Dnevni red sjednice je obiman, a očekuje se da bi u fokusu mogla biti i rasprava o sadržaju pisma viskog predstavnika Valentina Inzka, koji je nedavno zatražio oduzimanje odlikovanja osuđenim ratnim zločincima.

Naime, Inzko je u pismu predsjedniku Narodne skupštine RS i predsjednicima svih klubova u ovom entitetskom zakonodavnom tijelu zatražio da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Predsjednik NSRS-a Nedjeljko Čubrilović potvrdio je nakon prijema Inzkovog pisma da će se o njegovom sadržaju izjasniti aktuelno rukovodstvo i šefovi klubova zastupnika u aktuelnom sazivu NSRS-a.

Na današnjoj sjednici zastupnici bi trebalo da se izjašnjavaju po skraćenom postupku i o Prijedlogu odluke o usvajanju Plana parcelizacije za auto-put Banja Luka - Prijedor, koji je za mještane Kozarca sporan jer je gradnja autoputa, kako upozoravaju, planirana kroz njihova imanja.

Na protestnom skupu jučer mještani su poručili da gradnja trase autoputa Banja Luka - Prijedor jeste dobro došla, ali ne kroz njihova imanja, te su najavili da će tražiti svoja prava ako je potrebno i na sudu u Strazburu. 

Zastupnici NSRS-a izjašnjavat će se danas i o Prijedlogu deklaracije o zaštiti rijeka u RS zastupnika Igora Crnadka, Prijedlogu zakona o slobodnim zonama RS-a, zakona o gradu Derventa, izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a te izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku RS-a.

Na dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog programa poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti za period 2021 - 2025. godine i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede (IFAD) po projektu razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede.

Očekuje se i izjašnjavanje o Prijedlogu odluka o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korištenje višefaznog programskog pristupa (9129-BA), te za Projekt oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima.