open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zasjeda Dom naroda, odbijen prijedlog Denisa Bećirovića
Delegati će danas razmatrati i pitanje davanja saglasnosti za 28 ugovora i sporazuma između institucija BiH i međunarodnih institucija
20.12.2019. u 10:26
get url
text

Počela je treća redovna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nakon koje će odmah biti održana i druga hitna sjednica ovog doma državne zakonodavne vlasti.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) je u uvodu današnje treće sjednice predložio obimniji dnevni red, s obzirom da ovaj dom zakonodavne vlasti u proteklom periodu nije radio očekivanom dinamikom.

S tim u vezi, predložio je da se u dnevni red uvrsti tačka "Utvrđivanje odgovornosti za nerad Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH od konstituiranja do danas".

- Podsjećam da delegati imaju jasno propisane dužnosti, one nisu obavljane uproteklih devet mjeseci. Dužnosti predsjedavajućeg su takve da je on morao sazivati sjednicu, a i naš Poslovnik kaže da mi najmanje jednom mjesečno moramo imati sjednicu – kazao je Bećirović.

Njegov prijedlog nije prihvaćen, s obzirom da su dva delegata glasala "za", a 12 "protiv".

Delegati će danas birati članove stalnih komisija Doma naroda, odnosno Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet, te Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

Za članove Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH imenovani su Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Bariša Čolak i Lidija Bradara. Za članove Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije imenovani su Amir Fazlić, Fahrudin Radončić, Dušanka Majkić, Mladen Bosić, Marina Pendeš i Zlatko Miletić. Za članove Komisije za finansije i budžet imenovani su Amir Fazlić, Denis Bećirović, Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lidija Bradara i Marina Pendeš.

{$galerijaFotografija}

Delegat Demokratske fronte Zlatko Miletić je tokom rasprave o prijedlogu imenovanja stalnih komisija upozorio na kršenje Poslovnika jer ga, kako je kazao, niko nije informirao niti pitao da li je on saglasan sa članstvom u Komisiji za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

Na predloženom dnevnom redu druge hitne sjednice Doma naroda je, pored izvještaja o izvršenju Budžeta i izvještaja o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta za 2017. i 2018. godinu, i Prijedlogzakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, kojeg je Zastupnički dom usvojio 18. decembra.

Delegati će danas razmatrati i pitanje davanja saglasnosti za 28 ugovora i sporazuma između institucija BiH i međunarodnih institucija.

Prijedlog odluke o imenovanju članova stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.