VEZANI TEKST - "Trojka" analizirala prethodna dešavanja i buduće korake; Konaković: Još nema povjerenja koje je bilo ranije

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić kazao je da je na putu za Stolac i da zasad sjednice nema, ali da telefonska sjednica može biti održana uvijek, tako da nije isključeno da i bude danas poslijepodne.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, jučer je govorio o eventualnoj današnjoj sjednici Vijeća ministara.

- Radimo na odlasku naše ekipe koja ide u Brisel 19. Možda sutra tokom dana pokušamo usvojiti neki dokument - rekao je Konaković nakon sastanka "Trojke" u Sarajevu.

On je jučer kazao da čekaju da vide postoji li raspoloženje da se danas bude telefonska sjednica, vanredna ili neka druga kako bi se usvojili neki zakoni, kao što je zakon o sudovima.

Ovaj zakon je među onim koje bi Bosna i Hercegovina trebala usvojiti na svom putu ka Evropskoj uniji i koji je jedan od 14 prioriteta.

Postavlja se pitanje s čim predstavnici Bosne i Hercegovine idu u Brisel.

Od ostalih evropskih zakona, zasad je Vijeće ministara BiH usvojilo izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji još niije prošao Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Međutim, radi se o zakonu koji nije usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije, na šta su nedavno vlast u BiH pismom upozorili i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Slično je i sa usvojenim Zakonom o slobodi pristupa informacijama u institucijama BiH koji, kako ocjenjuju u Transparency internationalu, i nije baš evropski i unazađuje cijelu oblast.

U međuvremenu je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, koji je jedan od članova bh. delegacije, već otputovao u Brisel.