open-navfaktor-logo
search
Apel
Zarobljeni fotoreporter moli za pomoć i spas iz ruku otmičara u Siriji
Shiraaz Mohamed je zarobljen početkom 2017. godine dok je radio na dokumentiranju patnje prognanika u Siriji i od tada je talac u Darkoushu
20.08.2019. u 09:42
get url
text

Fotoreporter Shiraaz Mohamed moli vladu Južnoafričke Republike i međunarodnu zajednicu da ga spase iz ruku naoružanih otmičara u Siriji koji za njegovu slobodu traže 1,5 milion dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Mohamed je zarobljen početkom 2017. godine dok je radio na dokumentiranju patnje prognanika u Siriji i od tada je talac u Darkoushu.

U novoj videoporuci Mohameda je snimao maskirani otmičar, koji je snimio kako talac spava na podu s povezom na očima i rukama, a potom ga je obrijao u drugoj prostoriji.

Vidno iscrpljeni Mohamed je kleknuo na koljena i uputio apel vladi Južnoafričke Republike i međunarodnoj zajednici.

-Zovem se Shiraaz Mohamed, fotoreporter sam iz Južne Afrike. Molim vas da mi bilo ko pomogne, moja vlada, prijatelji, doktor Fekri Shabaan ili bilo ko do koga dospije ovaj snimak - poručio je Mohamed.

On je dalje kazao da je skoro tri godine u zarobljeništvu i da mu je život u opasnosti.

Zamolio je doktora Shabaana da nastavi pregovore s otmičarima, ali da promijeni ton i način razgovora kojim je do sada ljutio otmičare i dodatno pogoršavao uvjete u kojima talac boravi.

-Otmičari su trenutno veoma ljuti i mogli bi me ubiti. Ne jedem redovno, a za moje ubistvo bi ti bio odgovoran doktore. Pomozite mi, preklinjem vas - poručio je Mohamed.

U maju su Muhamedovi otmičari objavili prvi videosnimak u kojem traže 1,5 miliona dolara za njegovo oslobađanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.