open-navfaktor-logo
search
Poglavar SPC-a
Zarazio se koronom na sahrani Amfilohija: Patrijarh Irinej u teškom stanju
Zdravstveno stanje patrijarha Srpske pravoslavne Crkve (SPC) Irineja pogoršano je danas, saopćio je SPC na svom zvaničnoj web stranici. 
19.11.2020. u 11:55
get url
text

- Stalni konzilij ljekara, uz prisustvo ljekara iz RF, prati njegovo opće i kliničko stanje. O zdravstvenom stanju patrijarha Irineja javnost će biti i na dalje izvještavana - navodi se u saopćenju SPC-a koji je za konzilij ljekara potpisao komandant bolnice pukovnik docent dr. Ivo Udovičić.

VEZANI TEKST - Služio liturgiju za Amfilohija: Patrijarh Irinej smješten u bolnicu u Beogradu, zaražen koronom

Poglavar SPC Irinej (90) hospitalizovan je 4. novembra u Vojnoj bolnici Karaburma u Beogradu nakon što je testiran pozitivno na koronavirus.

Poglavar SPC-a Irinej predvodio je 1. novembra opelo i liturgiju uoči sahrane mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kojoj je prisustvovalo hiljade vjernika.

Na sahrani gdje je bio izložen otvoreni kovčeg sa tijelom mitropolita, sveštenici, najveći dio vjernika kao i pojedini političari, nisu nosili maske, ni poštovali fizičku distancu.

Sveštenici su pričešćivali vjernike istom kašikom, a dio prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika čije je tijelo bilo izloženo u otvorenom kovčegu.

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra usljed komplikacija izazvanih koronavirusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.