open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Zaraženi Konaković i Čelik: Da li je Skupština KS novo žarište koronavirusa, evo šta je prof. dr. Pilav rekla
Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Aida Pilav kazala nam je da se ovaj štab nalazi u kontinuiranom zasjedanju zbog promjene epidemiološke situacije u Kantonu.
22.06.2020. u 18:21
get url
text

- Pratimo situaciju da bismo eventualno donijeli neke nove mjere. Federalni krizni štab je dao mogućnost kantonima da donose po potrebi neke nove mjere, u zavisnosti od trenutne sitacije. Pratimo i dešavanja u regionu, i smatramo da još nema potrebe za nekim restrikcijama. Virus cirkulira svugdje u regionu. Ono što je dobra stvar jeste što je virus izgubio tu potentnost jer sada sve što imamo pozitivnih slučajeva, kliničke slike oboljelih su znatno lakše nego što smo to imali u martu i aprilu – kaže za Faktor prof. dr. Pilav.

Pilav je istakla da je povećan broj zaraženih u nekoliko kantona, među kojima je i Sarajevski.  

- Jutros smo dobili informaciju da je predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik pozitivan, a imali smo prije toga još jednog zastupnika Elmedina Konakovića. Ono što sada radimo jesu epidemiološki izvidi. Oni koji su pozitivni su sa cijelim porodicama su u izolaciji. Postoje pravila i kada se ide u samoizolaciju. Postoji defincija, prema kojoj da bih ja bila potencijalno zaražena sa nekim tim ko je pozitivan, moram provesti više od 15 minuta licem u licem, na manjoj udaljenosti od 1,5 metar i nezaštićena, bez maske. Sve se to treba detaljno ispitati. Epidemiolozi su pikirali nekoliko sastanaka koji su održavani. Posljednja sjednica Skupštine KS (16. juni), koja je održana u Domu mladih, napravljena je po svim propisima. To što vi mene pitate da li će 35 zastupnika i njihovi kontakti ići u samoizolaciju, sada dalje rade epidemiolozi. Oni obavljaju te razgovore, a krajem dana vidjet ćemo, koliko ih je bilo na sastancima. Teško je reći sada: "Svi ćete u izolaciju" - pojašnjava prof. dr. Pilav.

Dodaje kako oni treba da se jave svom porodičnom doktoru, odnosno Domu zdravlja po mjestu stanovanja, kako bi se ispunila epidemiološka anketa. Kaže da za prvozaraženog Konakovića zna da desetak dana nije dolazio uopće na posao, dok su za Čelika saznali tek jutros, te da će se shodno epidemiološkom izvidu poduzeti mjere, ne samo u vezi s 35 zastupnika, već i sa svim njihovim kontaktima.

- Sasvim je očekivano da kada je virus u cirkulaciji da bilo ko od nas može doći u kontakt sa virusom, ali pridržavanjem mjera smanjuje se ta mogućnost. Sklapamo sliku danas u vezi s predsjedavajućim Čelikom koji je pozitivan, kada su imali posljednji sastanak, koliko je prošlo od tog sastanka, koliko su bili zajedno. To nam je bitno zbog testiranja. Jer nemamo ništa od toga kada prerano uradimo PCR test i moramo čekati momenat razvijanja simptoma - navodi ona.  

Ističe da će biti poduzete sve protivepidemijske mjere, te da su u toku epidemiološki izvidi.

Posljednjih desetak dana u Kantonu Sarajevo, navodi ona, desio se očekivano nagli skok zaraženih koronavirusom.

- Epidemiolozi prate klastere. Recimo, imali smo prvi gdje je nulti pozitivan gdje su sjedili, pili kafu, napravio zarazu među 20 ljudi. Tri slučaja su uvezena iz Švedske, Hrvatske i Srbije. Također, pratimo i preduzeća koja su nam se javila, obavljeni su razgovori, dosta ljudi koji su bili u bliskom kontaktu sa pozitivnim je negativno - kaže prof. dr. Pilav.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.