open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Zaražena Amerikanka rodila dok je bila u komi, bebu vidjela nekoliko sedmica nakon rođenja
Alicia Kappers ne sjeća se poroda ni prvog plača svog djeteta. Jedini podsjetnik na taj dan, osim novorođenog sina, jeste ožiljak od carskog reza.
17.05.2020. u 17:35
get url
text

Kappers je bila u 31 sedmici trudnoće kada ju je suprug krajem marta odveo u bolnicu u državi Ohio. Kašljala je, imala visoku temperaturu te je sve teže i teže disala. Zbog zaraze koronavirusom 40-godišnja Alicia morala je roditi prije termina, i to dok je bila u medicinski izazvanoj komi.

Kad se njen trogodišnji sin Zayne početkom marta požalio na umor i dobio povišenu temperaturu, Kappers se brinula o njemu ne sluteći da se zapravo radi o zarazi koronavirusom. Međutim, uskoro je glavobolju dobio i njen suprug te je izgubio čulo okusa i mirisa.

- Sada smo prilično sigurni da je virus kružio cijelom našom porodicom - rekao je za CNN Ziad Razzak, Alicijin suprug.

Kappers, koja radi kao direktorica za profesionalni razvoj u advokatskoj kancelariji u Cincinnatiju, počela se osjećati loše nekih sedam dana kasnije. Kada joj se stanje krenulo pogoršavati, posumnjala je da se možda radi o zarazi COVID-19.

Razzak (37) ju je odveo 24. marta u bolnicu TriHealth Good Samaritan, a za nekoliko sati liječnici su stavili njegovu suprugu na respirator. Preokrenuli su je na trbuh kako bi dobivala što više kisika i liječili je eksperimentalnim lijekom Remdesivirom.

Medicinske sestre zvale su Razzaka svakoga dana u 18 sati i stavljale telefon pokraj Alicijinog uha. Ona nije bila pri svijesti, ali joj je suprug ipak nekoliko minuta pričao o njihovom djetetu i lijepim uspomenama.

Kada je Alicija dobila trudove, više od dva mjeseca prije termina, liječnici su zaključili da je vrijeme za carski rez te je ona rodila dok je još bila u komi.

Ni jedno od roditelja nije mogao odmah nakon poroda zagrliti svog novorođenog sina Laitha. Nakon rođenja djeteta zdravlje majke se počelo poboljšavati, ali radilo se o sporom oporavku. Sedmicama je bila na respiratoru te je prošlo puno vremena prije nego što je povratila svijest i saznala da je rodila sina.

- Sjećam se samo da sam pogledala prema trbuhu kada sam prvi put nakon što sam se probudila iz kome otišla u kupatilo i shvatila da imam novi ožiljak - rekla je Alicia.

Tek kada je dijete malo ojačalo i kada je testirano negativno na COVID-19, mogli su s njim otići kući.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.