Kappers je bila u 31 sedmici trudnoće kada ju je suprug krajem marta odveo u bolnicu u državi Ohio. Kašljala je, imala visoku temperaturu te je sve teže i teže disala. Zbog zaraze koronavirusom 40-godišnja Alicia morala je roditi prije termina, i to dok je bila u medicinski izazvanoj komi.

Kad se njen trogodišnji sin Zayne početkom marta požalio na umor i dobio povišenu temperaturu, Kappers se brinula o njemu ne sluteći da se zapravo radi o zarazi koronavirusom. Međutim, uskoro je glavobolju dobio i njen suprug te je izgubio čulo okusa i mirisa.

- Sada smo prilično sigurni da je virus kružio cijelom našom porodicom - rekao je za CNN Ziad Razzak, Alicijin suprug.

Kappers, koja radi kao direktorica za profesionalni razvoj u advokatskoj kancelariji u Cincinnatiju, počela se osjećati loše nekih sedam dana kasnije. Kada joj se stanje krenulo pogoršavati, posumnjala je da se možda radi o zarazi COVID-19.

Razzak (37) ju je odveo 24. marta u bolnicu TriHealth Good Samaritan, a za nekoliko sati liječnici su stavili njegovu suprugu na respirator. Preokrenuli su je na trbuh kako bi dobivala što više kisika i liječili je eksperimentalnim lijekom Remdesivirom.

Medicinske sestre zvale su Razzaka svakoga dana u 18 sati i stavljale telefon pokraj Alicijinog uha. Ona nije bila pri svijesti, ali joj je suprug ipak nekoliko minuta pričao o njihovom djetetu i lijepim uspomenama.

Kada je Alicija dobila trudove, više od dva mjeseca prije termina, liječnici su zaključili da je vrijeme za carski rez te je ona rodila dok je još bila u komi.

Ni jedno od roditelja nije mogao odmah nakon poroda zagrliti svog novorođenog sina Laitha. Nakon rođenja djeteta zdravlje majke se počelo poboljšavati, ali radilo se o sporom oporavku. Sedmicama je bila na respiratoru te je prošlo puno vremena prije nego što je povratila svijest i saznala da je rodila sina.

- Sjećam se samo da sam pogledala prema trbuhu kada sam prvi put nakon što sam se probudila iz kome otišla u kupatilo i shvatila da imam novi ožiljak - rekla je Alicia.

Tek kada je dijete malo ojačalo i kada je testirano negativno na COVID-19, mogli su s njim otići kući.