open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Zapošljavanje Srba iz FBiH u Oružane snage BiH za Dodika je "pomodarstvo kome će se stati u kraj"
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je mnogo zabrinut za položaj Srba u Federaciji BiH. Oni su, smatra Dodik, u podređenom položaju u odnosu na ostale građane.
12.08.2020. u 17:55
get url
text

- Evidentna je diskriminacija našeg naroda u FBiH – požalio se Dodik novinarima nakon sjednice Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koja je održana 21. juna u Banjoj Luci.

Sudeći prema praksi zapošljavanja u državne institucije, Srbi iz FBiH zaista jesu diskriminirani, ali ne na način na koji to Dodik sugerira već u odnosu na Srbe iz entiteta RS. Za takav položaj "federalnih Srba" najveće zasluge nosi upravo Dodik.

Tako je predsjednik SNSD-a ocijenio da je zapošljavanje Srba iz FBiH, čiji su roditelji bili pripadnici Armije Republike BiH, zapravo "pomodarstvo kome će se stati u kraj". Neprihvatljivo je za Dodika da se, kako je kazao, srpske kvote popunjavaju Srbima iz FBiH.

Dodikove stavove je podržao i optuženik za ratne zločine Milomir Savčić, koji je poručio da "ne treba vjerovati potomcima ratnika Armije RBiH, makar bili i Srbi".

- Јa svoju i sigurnost djece nikada ne bih prepustio u ruke nekog ko je u proteklom ratu bio na suprotnoj strani od Srba, odnosno njihovim potomcima – poručio je Savčić.

Zapošljavanje Srba iz FBiH u Oružane snage BiH je problematizirao i RTRS. U Dnevniku te televizije je istaknuto da 34 posto pripadnika Oružanih snaga BiH čine Srbi, ali je problematično to što ne moraju svi biti iz entiteta RS.

- Zato se na konkurs za srpske pozicije javljaju i djeca poginulih Srba, pripadnika Armije RBiH iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Visokog – navodi RTRS.

Također ističu da bi napredovanje takvih kadrova do rukovodećih pozicija u Oružanim snagama BiH moglo biti "pogubno za RS". Da takvi kadrovi nisu pogubni za bilo koga, pa ni za entitet RS, a naročito ne za srpski narod u BiH, potvrdio je zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

- Sa tim koji su na takvim pozicijama nemamo nikakvih problema, oni su na izvršenju svojih zadataka kao i svi drugi. Istina je da su iz FBiH i istina da su im očevi bili u Armiji RBiH ili nekoj drugoj armiji, to je evidentno – izjavio je Okolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.