open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Zaposleni u institucijama BiH protestovali u Sarajevu: Traže Kolektivni ugovor i veću plaću
Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine protestovao je danas u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog neusvajanja njihovih zahtjeva i nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, budžeta za 2021. godinu kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo i uputilo u daljnju proceduru s osnovicom za obračun plate 475,69 KM. 
07.07.2021. u 11:50
get url
text

Prema riječima Saliha Karčića, predsjednika Sindikata, oni već duže vrijeme pokušavaju ostvariti socijalni dijalog i kontakt sa svojim poslodavcem, odnosno Vijećem ministara.

- Obavljaju se razgovori, dogovaramo se, dobijamo obećanja i to tako traje godinama. Konkretno se ništa ne mijenja da bi mi našu poziciju regulisali na pravi način. Pokrenula nas je odluka Predsjedništva BiH da se usvoji budžet sa koeficijentom 475 – istakao je Karčić.

Dodao je da državni službenici i uposlenici deset godina imaju fiksnu plaću "u pet maraka".

- To je zamrznuto. Sva sredstva koja dođu od Uprave za indirektno oporezivanje, ostali prihodi i krediti idu na entitete. Nama je zamrznuta plaća u zadnjih 10 godina, entiteti su zahvaljujući praćenju troškova života povećali plaću, što je i normalno. Sada imamo situaciju da uposlenici i državni službenici imaju 20 i 30 posto manje plaće od uposlenika na nižim nivoima institucija. To nema nigdje na svijetu – kazao je.

{$galerijaFotografija}

Karčić je rekao da stručni saradnik ima oko 1.100 KM, dok higijeničarka ima oko 475 KM plaću.

- Osnov za obraćun svake plaće je higijeničarka. Naša higijeničarka ima 475 KM plaću. Ministar kod kojeg ona čisti kancelariju ima deset puta veću plaću. Mi kao Sindikat pomažemo higijeničarku da može da prehrani sebe i dijete. To su državni službenici i uposlenici, ne parlametarci – objasnio je.

Predsjednik Sidikata napomenuo je da dosta građana ne zna da državni službenici i uposlenici nemaju nikakve veze sa parlamentarcima, koji, kako je kazao, primaju plaće sa naknadama od šest do osam hiljada KM.

- Kada najavimo protest svi kažu "hoće da povećaju plaću, imaju 6.000, šta hoće od ove države", a mi se i ne sretnemo. Od Vijeća ministara tražimo da pogledaju kroz prozor i da im neko kaže, ako ne znaju, da postoje državni službenici. Kada vide da postoje, onda će shvatiti da treba raditi nešto na onom Kolektivnom ugovoru koji smo im poslali 2019. godine na potpisivanje, otvoriti dijalog, razgovarati i truditi se da i ovi uposlenici mogu dostojanstveno živjeti, dolaziti na posao i vraćati se svojoj kući. Dok ne budu vidjeli da mi postojimo, ovo će trajati. Ne tražimo nikakvo povećanje, već samo da se vrati naša plaća koja je 2010. smanjena sa osnovice 535 na 475, bez ikakvog osnova i obrazloženja – kazao je.

Istakao je da, između ostalog, tražimo pomoć i od ambasada.

- Pišemo pisma da i ambasade znaju da imamo ovaj problem, pomoć ćemo tražiti i od OHR-a. Probat ćemo na fin i kulturan način otvoriti dijalog i rješavati problem, dok ne bude protest i ne obustavimo rad. Obustava rada je jedan od koraka. Ne nadamo se brzoj reakciji, nećemo davati rok. Ispoštovat ćemo sve po zakonu, biti uporni i transparenti – zaključio je Karčić.

Prema Riječima Rame Rustemovića, predsjednika Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agencija već duži niz godina upozorava na ove probleme.

- Loše politike se već odražavaju na Agenciju. Imamo smanjen broj usposlenih stručnih ljudi. Mi smo na nivou države jedina agencija sa medicinsko-zdravstvenom djelatnosti. Kao takva činimo grupaciju zdravstvenih radnika koji su apsolutno neprepoznatljivi na nivou Vijeća ministara. Politika zna da mi punimo budžet, a najmanje povlaćimo iz budžeta. O plaćama ne mogu govoriti i neću jer me zaista sramota da farmaceut, analitičar, ljekar, biolog, ljudi koji imaju riziko-faktore, imaju manju plaću nego jedan paušal zastupnika - kazao je Rustemović.

Protesti uposlenih u institucijama BiH, 07.07.2021
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.