VEZANI TEKST - Tegeltija za Faktor o budžetu za ovu godinu, novom povećanju plaća, najavljenim blokadama...

Prije donošenja odluka o daljnjim koracima sačekat će razgovore koje su zatražili od nadležnih u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Štrajk je, kazali su, posljednja opcija.

No ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija kazao je nedavno za Faktor da se o ovom iznosu osnovice nije pregovaralo, kao i da nije realno da budžet za 2023. godinu bude onoliki koliko je predložio njegov prethodnik Vjekoslav Bevanda koji je uzeo u obzir i osnovicu od 630 KM. Obećao je pak da će biti određenog rasta plaća.

- Ta strahovlada je prevršila svaku mjeru. Naša plaća nije povećavana od 2008. godine. Od tada je dva puta umanjena pa je prošle godine vraćena na iznos koji je bio 2008, a cijene su od tada narasle. Očito neće da grade institucije BiH, ali ako neće, neka tako i kažu. Mi još nikakav socijalni dijalog s Vijećem ministara nismo imali – rekao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH koji okuplja sindikate tri policijska tijela na nivou BiH (SIPA, Granična policija i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela).

Kada je u pitanju zahtjev za povećanje dnevnice, Krvavac je pojasnio da nije isto kada idete na službeno putovanje i kada idete na teren i radite operativne taktičko-policijske poslove.

- Od plaće vam uzmu sto KM, a daju 25 KM. Uzmu od smještaja, toplog obroka. Predložili smo mogućnost da odvoje službeno putovanje od operativnog rada – dodao je Krvavac.

Sindikati su zatražili i donošenje odluke o regresu, ali o iznosu se još zvanično nisu izjasnili. Regres je bio 300 KM, a postoje informacije da bi mogao biti predložen u iznosu od oko 500 KM.