Četvrtak, 04.06.2020.
h

Zapošljavanje kod Juske: Neko preko ugovora o djelu, troje sretnika dobilo ugovor o radu

U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH trenutno radi 89 osoba, iako prema sistematizaciji radnih mjesta ta institucija predviđa 115 radnih mjesta.

Drugim riječima, nedostaje im 26 zaposlenih čime dolazimo do zaključka da preostali zaposlenici samo nadljudskim naporima uspijevaju nadomjestiti taj hendikep. Stoga i ne čudi da je tokom mandata ministra Ismira Juske zaposlen značajan broj osoba, neki kroz ugovor o djelu bez konkursa, neki i sa konkursom te ugovorom o radu.

U odgovoru koji je ovo ministarstvo uputilo državnim parlamentarcima, navedeno je da je ministar Jusko naslijedio u ministarstvu četiri osobe koje su već ranije bile zaposlene kroz ugovor o djelu, a u njegovom mandatu je samo produžen angažman po istom osnovu.

Tako je jedna osoba bila zadužena za praćenje prihoda ministarstva, sravnjivanje evidencije prihoda ministarstva sa Ministarstvom finansija i trezora BiH i niz sličnih poslova. Druga osoba je zaposlena kroz ugovor o djelu da bi izvršavala poslove koji se odnose na pitanja utjecaja čovjeka (vozača) kao faktora sigurnosti cestovnog prometa te niz drugih analiza sigurnosti cestovnog prometa i izradu odgovarajućih propisa koji će "imati za cilj unapređenje oblasti sigurnosti cestovnog prometa".

Treća osoba je zaposlena kroz ugovor o djelu da bi obavljala poslove koji se odnose na provođenje postupka izdavanja dozvola za obavljanje međunarodnog i međuentitetskog cestovnog prijevoza putnika. Četvrta osoba je zadužena za, između ostalog, i "primanje i urudžbiranje akata". Konačno, tu je i peti zaposlenik kojeg je Jusko zaposlio, a koji daje "stručno mišljenje i savjetovanje u vezi sa finansijsko-materijalnim poslovima, kao i poslovima finansijskog upravljanja i kontrole".

U dokumentu ministarstva navedeni su i ugovori o djelu koji više nisu na snazi. Tako je završen ugovor za osobu koja je učestvovala u poslovima u vezi sa izdavanjem licenci za obavljanje međunarodnog prijevoza putnka i roba te poslova u vezi sa CEMT i bilateralnim dozvolama. Iste "sreće" bio je i zaposlenik koji je angažiran po osnovu ugovora o djelu za aktivnosti u vezi s okončanjem postupka druge faze digitalizacije. Svoje zaposlenje u ministarstvu okončao je i lektor koji je angažiran po osnovu ugovora o djelu radi lektorisanja zakonskih i podzakonskih akata kao i međunarodnih sporazuma. Nije precizirano na koji način se sada lektoriraju zakoni i sporazumi, kao i da li ih neko uopće i pregleda radi ispravke gramatičkih grešaka.

U ministarstvu su po osnovu konkursa zaposlene tri osobe koje su dobile ugovor o radu. Od 10. oktobra 2016. do 2. maja 2017. to je ostvarila jedna osoba i to na poziciji viši stručni saradnik za pravne poslove radi zamjene odsutnog državnog služđbenika koji je bio na porodiljskom odsustvu. Druge dvije osobe koje su zaposlene su interni revizor kao i rukovoditelj Jedinice za internu reviziju.

Bez konkursa je u radni odnos primljeno sedam osoba koje su se smjenjivale većinom na funkcijama savjetnika ili šefa kabineta, a o čemu se radi, možete pogledati u sljedećoj tabeli. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh