open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Započela druga faza izgradnje vodovoda Nahorevo
Planirana je izgradnja novog distributivnog cjevovoda  dužine 4.700 metara
25.10.2018. u 22:01
get url
text

Povodom početka radova na drugoj fazi izgradnje sistema za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar koja je i finansijer projekta sa saradnicima je obišao lokaciju gdje počinju radovi.

Općina Centar 18. oktobra 2018. godine potpisala ugovor sa firmom Mibral koja je nakon provedene tenderske procedure angažovana za izvođenje radova. Vrijednost ugovora je 418.000  maraka, a Općina Centar je za tu namjenu osigurala sredstva u ovogodišnjem budžetu.

Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu uradio je glavni projekat druge trase distributivne mreže. Planirana je izgradnja novog distributivnog cjevovoda  dužine 4.700 metara.

{$galerijaFotografija}

Prilikom obilaska lokacije gdje se izvode radovi načelnik Ajnadžić je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o ovom projektu.

- Rok za izvođenje radova je 45 dana, ukoliko dozvole vremenski uvjeti. Naš plan je sva domaćinstva priključiti na distributivnu mrežu, a nadam se da ćemo u narednoj, trećoj fazi, započeti izgradnju još jednog velikog rezervoara oko 250 hiljada litara. Vode ima sasvim dovoljno da se podmire sva domaćinstva. Smijem slobodno kazati da je ovo najveći infrastrukturni projekat  koji će u konačnici koštati oko 2,5 miliona araka - istakao je Ajnadžić.

Munib Pandžić, stanovnik Nahoreva se zahvalio načelniku i Općinskom vijeću Centar na urađenom poslu.

-  Ovo je jedan u nizu projekata kojeg je općinska administracija realizovala tokom proteklog perioda. U posljednje vrijeme puno se uradilo na ovom mjesnom području. Fokus je stavljen na prioritetne probleme. Najvažnije je da svi stanovnici dobiju priključak za vodu, jer to su egzistencijalna pitanja za sve nas - kazao je Pandžić.

Općina Centar je finansirala i prvu fazu izgradnje vodovoda za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice. Riječ je o najvećem projektu komunalne infrastrukture realiziranom na području općine Centar u posljednjih 20 godina, a vrijednost je više od dva miliona maraka.

Dužina transportnog i distributivnih vodova iznosi oko 16 kilometara, a kapacitet izgrađenog rezervoara je 250 hiljada litara, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Općina Centar vodovod Nahorevo 25.10.2018
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.