open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Zaplijenjeno oko 16 tona duhana, krivične prijave protiv sedam osoba
Grupa se sumnjiči da je državni budžet oštetila za najmanje 710.000 KM, odnosno blizu tri miliona kuna  
21.10.2018. u 17:47
get url
text

U Hrvatskoj je zaplijenjeno oko 16 tona duhana, što je jedna od najvećih akcija u toj zemlji, saopćeno je iz hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te saradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Interventne jedinice policije PU Zagrebačke i službenicima Carinske uprave, Sektora mobilne jedinice proveli višemjesečno kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela nad sedmoricom hrvatskih državljana.

Za krivična djela osumnjičeni su 24-godišnjak, dvojica 26-godišnjaka, 38-godišnjak, 43-godišnjak i 48-godišnjak.

Osumnjičeni su u više navrata na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske kupili najmanje 4,5  tona duhana u listu od čega su u više navrata raznim kupcima prodali i predali najmanje 3,3 tone sitno rezanog duhana.

Time su državni budžet oštetili za iznos od najmanje 2.713.800,00 kuna (oko 710.000 KM) na ime neplaćenih trošarina, dok su prodajom duhana ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 192.990,00 kuna (oko 50.500 KM) koju su međusobno podijelili.

Tokom provođenja kriminalističkog istraživanja policijski su službenici zaplijenili skoro četiri tone duhana i tri rezačice duhana u dva skladišta na području Zagreba.

Također su privremeno oduzeli nešto više od 1,5 tone duhana u transportu te nešto više od 700 kilograma sitno rezanog duhana od kupaca na području Rijeke i Zagreba. Po carinskim službenicima privremeno su oduzeta četiri vozila koja su se koristila za prijevoz duhana, odnosno dva kombi vozila i dva putnička vozila. Policijski službenici su zajedno s carinskim službenicima otkrili skladište na području Odre, čijom je jučerašnjom pretragom pronađeno i privremeno oduzeto 85 kutija s duhanom (oko 120 kilograma duhana u kutiji), odnosno ukupno oko 10 tona duhana i tri ručna viličara.

Protiv sedmorice osumnjičenika USKOK-u su podnijete odgovarajuće krivične prijave.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.