Kako je saopćeno iz PUFBiH, u toku inspekcijskog nadzora, inspektori Porezne uprave Federacije BiH utvrdili su da kontrolisani porezni obveznik posluje nezakonito, jer je u momentu nadzora:

- angžirao četiri neprijavljena radnika, što je predstavljalo osnov za pečaćenje objekta i izdavanje prekršajnog naloga po Zakonu o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa sa novčanom kaznom od 2.000 KM.

- prekršio odredbe Zakona o fiskalnim sistemima, što je predstavljalo osnov za izdavanje prekršajnog naloga po istom Zakonu sa novčanom kaznom od 3.000 KM, i

- nije prijavio držanje žive muzike, što je predstavljalo osnov za izdavanje prekršajnog naloga po istom Zakonu o komunalnim taksama sa novčanom kaznom od 200 KM.

Navedenom poreznom obvezniku izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 5.200,00 KM, saopćila je PUFBiH, dodajući da se inspekcijski nadzor kod ovog poreznog obveznika nastavlja u segmentu ispitivanja i utvrđivanja tačne porezne obaveze poreznog obveznika.

Ranije je iz MUP-a KS saopćeno da je vlasniku restorana "Bosna" na Ilidži, u kojem je tokom racije zatečeno 210 osoba i utvrđeno kršenje epidemioloških mjera, izrečena kazna 2.500 KM.