open-navfaktor-logo
search
Kanada
Zapaljeno šest katoličkih crkava nakon pronalaska posmrtnih ostataka djece
Nakon pronalaska posmrtnih ostataka stotina djece u neoznačenim grobovima na mjestu nekadašnjih crkvenih internata u Britanskoj Kolumbiji i Saskatchewanu, u posljednjih sedam dana ukupno šest historijskih katoličkih crkava širom Kanade oštećeno je ili potpuno izgorjelo u požarima.
02.07.2021. u 11:33
get url
text

Od šest spomenutih crkava četiri se nalaze u Britanskoj Kolumbiji, a po jedna u provincijama Alberta i Nova Scotia. Policija je požare u crkvama opisala kao sumnjive. Katolička crkva St. Jeana Baptistea u gradu Morinvilleu u Alberti izgorjela je 30. juna. Na mnogim crkvama u Kanadi ispisani su grafiti te crvene oznake dlanova i stopala. Na vratima jedne crkve osvanuo je natpis "Bili smo djeca".

Ispred izgorjelih i oštećenih crkava nerijetko se mogu vidjeti i prolaznici koji zastaju i u nevjernici gledaju šta se dogodilo. Policija i vatrogasci nastavljaju uviđaje na mjestu događaja nakon požara.

U jeku rasprava o pronađenim posmrtnim ostacima 1.148 neidentificirane djece u krugu tri crkvene škole sa internatima u kanadskim provincijama Britanska Kolumbija i Saskatchewan, pojavile su se i tvrdnje da su u krugu Crkvene škole Mohawk u Brantfordu, u kanadskom Ontariju, spaljivani posmrtni ostaci djece.

Centar za lokalni podršku u regiji Brantford organizirao je šetnju u znak sjećanja na djecu koja su izgubila živote za vrijeme boravka u internatima crkvenih škola. Nekoliko hiljada Kanađana okupilo se ispred zgrade Narodnog centra u Brentfordu, odakle su mirnom povorkom krenuli ka Crkvenoj školi Mohawk.

Prvi crkveni internat u Kanadi otvoren je 1820-ih, širom zemlje ih je postojalo 139. Posljednji je zatvoren 1996. godine. Cilj tih škola je bio da učenici iz indijanske zajednice usvoje kulturu bijelaca.

U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece koja su nasilno oduzeta od porodica, većina je bila izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju, o čemu svjedoče preživjeli.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.