Barikada na mostu koji spaja grad Mitrovicu sa magistralnim putem Mitrovica - Leposavić postavljena je prije dva dana, zajedno sa barikadom u samom gradu, u Bošnjačkoj mahali kod Tehničke škole.

Uklanjanje barikade u mjestu Rudare, kod Zvečana, na magistralnom putu Mitrovica - Leposavić još nije počelo. Tu barikadu postavljenu prije 20 dana, čuvali su lokalni Srbi.

Očekuje se danas da lokalni Srbi počnu da uklanjaju kamione i ostalu tešku mašineriju kojima od 10. decembra drže u blokadi puteve na sjeveru Kosova. Odluka da se barikade sa puteva uklone donijeta je sinoć nakon razgovora predstavnika kosovskih Srba sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, održanog u Raškoj, srbijanskoj varošici nedaleko od granice sa Kosovom.

Nakon sastanka s Kriznim štabom s barikada na sjeveru Kosova Vučić je saopćio je da su Srbi na njegov prijedlog prihvatili da uklone barikade, ali da ništa ne vjeruju kosovskom premijeru Albinu Kurtiju i u slučaju nastavka hapšenja i progona postavit će barikade koje više neće biti sklanjane.

Vučić je u srijedu zamolio Srbe da se povuku s barikada na sjeveru Kosova nakon zvaničnih izjava SAD-a i EU od kojih je dobio garancije koji se odnose na srpske zahtjeve. 

- Ovo je naša mala pobjeda. Znam da nas čekaju novi problemi, ali svaki dan mira i stabilnosti je šansa za budućnost - naveo je Vučić.

Uvjeti za uklanjanje barikada stvoreni su nakon što je Osnovni sud u Prištini jučer na zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova, bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću zatvorski pritvor zamijenio kućnim iz zdravstvenih razloga i zbog nepostojanja uvjeta da uživa zakonska prava koja mu kao pritvoreniku pripadaju.

VEZANI TEKST - Nakon garancija SAD-a i EU-a: Vučić pozvao Srbe da se povuku sa barikada na sjeveru Kosova

Pantić je sinoć prebačen u njegovu porodičnu kuću. On se tereti za ugrožavanje ustavnog poretka Kosova i teroristički čin zbog organizovanja napada na službenike Centralne izborne komisije Kosova. Kako je izjavio Vučić, dobijene su garancije od EU-a i SAD-a da nema nikakvih spiskova Srba i da niko neće biti gonjen zbog organizovanja barikada na putevima.

Srpski predstavnici su početkom novembra izašli iz svih kosovskih institucija zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregstraciji vozila sa starih, koje je izdavala Srbija, na RKS tablice. Ta odluka je odložena na neodređeno zbog velikih tenzija na sjeveru Kosova i opasnosti od eskalacije situacije.