open-navfaktor-logo
search
Bestežinsko stanje 
Zanimljivi rezultati studije: Kako se mijenja ljudsko srce u svemiru
Kada je astronaut Scott Kelly proveo gotovo godinu dana u svemiru, srce mu se stisnulo uprkos činjenici da je šest dana sedmično vježbao tokom svog 340-dnevnog boravka, podaci su nove studije.
03.04.2021. u 11:44
get url
text

Iznenađujuće, istraživači su primijetili istu promjenu u Benoît Lecomteu nakon što je završio svoje 159-dnevno plivanje preko Tihog okeana 2018. godine.

Nalazi sugeriraju da dugotrajno bestežinsko stanje mijenja strukturu srca, uzrokujući skupljanje i atrofiju, a vježbanje niskog intenziteta nije dovoljno da se to ne dogodi. Studija je objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce Circulation.

Gravitacija koju imamo na Zemlji je ono što pomaže srcu da održi i svoju veličinu i funkciju jer održava pumpanje krvi kroz naše vene. Čak i nešto tako jednostavno kao stajanje i hodanje pomažu, piše CNN.

Kada se element gravitacije zamijeni bestežinskim, srce se, kao odgovor na to, smanjuje.

Kelly je živio bez gravitacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici od 27. marta 2015. do 1. marta 2016. Redovno je vježbao na stacionarnom biciklu i traci za trčanje. Aktivnosti su postale njegova rutina šest dana u sedmici po dva sata dnevno.

Lecomte je plivao od 5. juna do 11. novembra 2018., prosječno plivajući oko šest sati dnevno. Ta trajna aktivnost može zvučati ekstremno, ali svaki dan plivanja smatrao se aktivnošću niskog intenziteta.

Iako je Lecomte bio na Zemlji, provodio je sate dnevno u vodi, što umanjuje efekte gravitacije.

Istraživači su očekivali da će aktivnosti koje obavljaju obojica spriječiti njihovo srce da se smanji ili oslabi. Podaci prikupljeni testovima njihovog srca prije, tokom i nakon ovih ekstremnih događaja pokazali su suprotno.

Kelly i Lecomte su tokom svojih iskustava doživjeli gubitak mase i početni pad promjera u lijevoj komori srca.

- Dugotrajni svemirski letovi i dugotrajno uranjanje vodom doveli su do vrlo specifične adaptacije srca - rekao je viši autor studije dr. Benjamin Levine, profesor interne medicine/kardiologije na Univerzitetu u Teksasu.

Autori su proučavali ovu dvojicu muškaraca, ali su potrebna daljnja proučavanja kako bi se shvatilo kako ljudsko tijelo reagira u ekstremnim situacijama.

U ovom slučaju, istraživači su vidjeli da se srce prilagodilo, ali skupljanje nije uzrokovalo bilo kakve loše posljedice.

- Srce se smanjuje i smanjuje i atrofira, ali ne postaje slabije - to je sasvim u redu - rekao je Levine.

- Ako sam nešto naučio tokom 25 godina proučavanja kako se srce prilagođava svemirskim letovima, vježbama i velikim nadmorskim visinama, to je da je to izuzetno prilagodljiv organ i odgovara na zahtjeve koji mu se postavljaju - dodao je Levine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.