open-navfaktor-logo
search
Začuđen slučajem
Zanimljiva presuda kanadskog sudije: Pokazivanje srednjeg prsta je "bogom dano pravo"
Pokazivanje srednjeg prsta nekome je "bogom dano pravo" koje pripada svim Kanađanima, rekao je sudija iz Kvebeka, kada je nedavno oslobodio muškarca iz Montreala optuženog za uznemiravanje i prijetnje.
10.03.2023. u 10:10
get url
text
Sud u Montrealu

U svojoj presudi, sudija suda u Kvebeku Dennis Galiatsatos napisao je da Neall Epstein ne samo da nije kriv, već je činjenica da je uhapšen i procesuiran bila zbunjujuća nepravda, piše cbc.ca.

- Da budemo potpuno jasni, nije zločin dati nekome prst - napisao je sudija u svojoj presudi od 24. februara.

- Možda nije građansko, možda nije pristojno, možda nije džentlmensko. Ipak, ne pokreće krivičnu odgovornost - dodao je sudija.

Policija je 18. maja 2021. uhapsila Epsteina, 45-godišnjeg učitelja, dok se vraćao kući iz šetnje. Ranije tog dana, sreo je komšiju Michaela Naccachea koji je živio u istoj ulici i sa kojim je ranije imao sukobe.

Komšija Naccache (34) psovao je Epsteina i prijetio mu dok je držao električni alat "na prijeteći način", utvrdio je sudija. Epstein je odgovorio sa dva srednja prsta i nastavio hodati.

Naccache je naveo da je Epstein također napravio gest za prerezivanje grla i rekao da se plaši da će se Epstein vratiti i pokušati da ga ubije. Te tvrdnje sudija nije prihvatio.

- Na osnovu čega se bojao da je gospodin Epstein potencijalni ubica? Činjenica da je išao u mirnu šetnju sa svojom djecom? Činjenica da se družio s drugim mladim roditeljima na ulici? Ako je to standard, trebali bi svi da se plaše da su naši susjedi ubice na čekanju - napisao je Galiatsatos.

Sudija je, oslobađajući Epsteina, napisao i da bi volio da može i bukvalno "izbaciti slučaj van suda".

- U konkretnim okolnostima ovog slučaja, Sud je sklon da zaista uzme spis i baci ga kroz prozor, što je jedini način da na adekvatan način izrazim svoje čuđenje činjenicom da je gospodin Epstein bio podvrgnut hapšenju i napadu - dodao je.

Policijska služba Montreala saopćila je da analizira odluku i odbila je dalje komentirati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.