open-navfaktor-logo
search
Komentar
"Žandarmerija svugdje u svijetu predstavlja vojnu jedinicu pod jurisdikcijom policije"
Takva vojna formacija na raspolaganju je entitetu Republika Srpska bez ikakvog uplitanja, zakonske kontrole i utjecaja državnih organa BiH na samu upotrebu te jedinice
24.09.2019. u 21:19
get url
text

-Žandarmerija svugdje u svijetu predstavlja vojnu jedinicu pod jurisdikcijom policije. Radi se po brojnosti sastava o vojnoj formaciji ranga bataljona koja može imati sve od formacijskog vojnog pješadijskog naoružanja do kalibra 20 mm, lake artiljerije i PZO topova i raketa, protuoklopnih vođenih raketa, borbenih vozila pješadije i borbenih i srednjh transportnih helikoptera i izviđačkih ili napadačkih taktičkih dronova- kaže u izjavi za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović, komentirajući današnje postrojavanje Žandarmerije MUP-a RS u Centru za obuku u Zalužanima kod Banja Luke. 

Upozorava da "postrojavanje posebne specijalističke policijske jedinice predstavlja u najmanju ruku ostavljanje otškrinutih vrata za nasilnu secesiju entiteta RS". 

-Ono što posebno brine, pored samog sastava jedinice koji zavisi od stroge selekcije i apsolutno vojnog drila, te njenog eventualnog naoružavanja prije svega vojnim formacijskim naoružanjem, helikopterima i oklopnim vozilima, jeste činjenica da je takva vojna formacija na raspolaganju entitetu Republika Srpska bez ikakvog uplitanja, zakonske kontrole i utjecaja državnih organa BiH na samu upotrebu te jedinice - upozorava Ahatović.

Ako na primjer, pojašnjava on, uzmemo scenarij eventualnog konflikta na Kosovu, uopće ne bi trebalo da čudi "ukoliko se dio Žandarmerije MUP-a RS pridruži svojim kolegama u Srbiji u tim vojnim operacijama pod ingerencijom policije". 

-To se samo uklapa u strategijski koncept jedinstvenog sigurnosnog prostora između Srbije i našeg entiteta RS, o kojem je svojevremeno govorio general Diković, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, kada je stanje srpskih zajednica na Kosovu i u BiH okarakterisao kao ozbiljnu prijetnju sigurnosti Srbije. Svaki potez koji bi se povukao sa nivoa entiteta kao svojevrstan odgovor na ovu, slobodno se može kazati prijetnju miru i stabilnosti u BiH, bio bi deplasiran, jer mora reagirati država BiH - pojašnjava Ahatović.

Naglašava kako se logično postavlja pitanje sigurnosti svih građana u BiH.

- Naoružavanje i opremanje slične jedinice u Federaciji BiH ili na nivou pojedinih kantona koji daleko bolje finansijski stoje od entiteta RS, čini se kao logičan potez koji će nas sigurno odvesti u svojevrsnu utrku u opremanju i naoružavanju policijskih sastava. Takva anarhija na državnom nivou i jeste cilj određenih međunarodnih krugova u BiH koji su svjesno dopustili da Milorad Dodik ode daleko sa stvaranjem stvarne alternative OSBiH. No, na kraju možda neće preostati ništa drugo nego formiranje slične jedinice u Federaciji BiH, jer se razvoj i kvalitetno opremanje OS BiH koči u Parlamentu od strane zastupnika i delegata iz entiteta RS već više od deset godina, a sada bi i da se zaustavi ili bar uspori naš put u NATO - zaključuje Ahatović.

VEZANI TEKSTMUP RS-a u Zalužanima postrojio Žandarmeriju

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.